Aninoasa: Centru pentru persoanele vârstnice

Un centru pentru persoanele vârstnice va fi realizat pe raza oraşului Aninoasa. Aproape 3 milioane de lei este valoarea contractului scos la licitaţie şi care prevede ”lucrările de intervenţie privind realizarea obiectivului de investiţii denumit „Centru social de zi – persoane vârstnice – Reabilitare şi dotare clădire, refacere căi de acces şi branşamente utilităţi în incinta obiectului de investiţie”.
Sunt bani europeni cu ajutorul cărora vă fi realizat centrul. Banii vin prin Programul Operaţional Regional.
”Motivele care au condus la solicitarea acestei finanţări sunt probleme de ordin social cu care se confruntă persoanele vârstnice din oraşul Aninoasa şi care, conform analizelor şi statisticilor, derivă din fondul problemelor sociale înregistrate la nivel naţional, scopul principal fiind acela de a îmbunătăţi calitatea vieţii persoanelor vârstnice şi de a preveni instituţionalizarea lor. În cadrul oraşului Aninoasa, populaţia este îmbătrânită din cauza faptului că tinerii au migrat către marile oraşe, dar şi din cauza faptului că natalitatea a scăzut considerabil în ultimii ani. Majoritatea vârstnicilor nu sunt activi şi duc o viaţă sedentară. Activităţile pe care le desfăşoară în mod curent (cei capabili) sunt în principal de natură casnică, de întrajutorare a familiei sau activităţi agricole de subzistenţă”, arată documentaţia.
Potrivit statisticilor furnizate de Institutul Naţional de Statistică, la 1 ianuarie 2012 populaţia tânără din Aninoasa, mai exact categoria 0-14 ani, a fost în număr de 818 şi reprezenta circa 16% din totalul populaţiei, în timp ce numărul persoanelor vârstnice (65 de ani şi peşte) a fost de 543, reprezentând aproximativ 10,86% din totalul populaţiei. Situaţia s-a schimbat în anul 2018, iar potrivit raportării Institutului Naţional de Statistică, ponderea populaţiei tinere şi a celei vârstnice este aproximativ egală, undeva la 13% din totalul populaţiei.
”Scopul serviciului social concretizat prin centrul de zi pentru persoanele vârstnice este de prevenire şi de limitare a unor situaţii de dificultate şi vulnerabilitate care pot duce la marginalizare sau excluziune socială, promovând participarea persoanelor vârstnice la viaţa socială şi cultivarea relaţiilor interumane. Din punct de vedere al contextului social, proiectul se adresează persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani şi peste, care se află în risc de excluziune socială sau dependenţă”, mai arată documentaţia. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 31 mai 2022.
Cosmin BACIU

Advertisements