Boom-ul economic de după Primul Război Mondial, încheiat în 1918, a dus şi la dezvoltarea sportului şi activităţilor culturale în Valea Jiului. Au apărut numeroase echipe sportive, îndeosebi de fotbal care aveau să joace de-a lungul vremii în diviziile naţionale. Pentru aceasta au fost construite stadioane în toate localităţile Văii Jiului. Unele dintre ele au rămas doar amintire…
La Petroşani…
… vechiul stadion ”Jiul” a funcţionat vreme de 60 de ani (1922-1982) pe actualul amplasament al Parcului ”Carol Schreter”. Avea un teren central relativ gazonat şi unul cu zgură pentru antrenamente înspre partea nordică a Cartierului ”Carpaţi”, fost ”Dimitrov”. Stadionul avea tribunele acoperite, mod englezesc, din lemn, fapt ce a favorizat şi incendiul care l-a distrus în 25 mai 1975 în timpul meciului de campionat Jiul – Politehnica Iaşi. S-a mai jucat pe ruinele sale până în 1982,

când a fost dat în folosinţă actualul stadion redenumit în 2019 ”Petre Libardi” din Lunca Jiului. Vechiul stadion a fost locul marilor performanţe ale echipei fanion a Văii Jiului, Jiul Petroşani, care a susţinut aici meciuri şi victorii memorabile în Cupa Cupelor sau Cupa Balcanică. Ultimul meci s-a jucat aici pe 9 iunie 1982, Jiul – Univ. Craiova 1-0. Tot la Petroşani a mai existat, în zona depoului CFR, stadionul ”Parângul CFR”, acolo evoluând echipa cu acelaşi nume, înfiinţată în 1933, pe care o găsim în sezonul 1946-1947 în divizia ”C”. Stadionul a fost abandonat în anii 80.
La Lupeni…

… pe lângă legendarul stadion al echipei ”Minerul” a funcţionat pe Dealul Grafitului un teren la GSIM Lupeni, folosit în anii 90 de echipa Minerul Bărbăteni, care a ”prins” în campionatul 2003-2004 un sezon în divizia ”C” cu generaţia lui Pichi Ambruş, Vali Pop, Vaida, Duleanţu, Udrei sau Konicika, fiind atunci la acelaşi nivel divizionar cu echipa etalon a oraşului Minerul Lupeni.
Pe malul Jiului de Vest, în partea nordică a Lupeniului a existat terenul echipei Hercules Lupeni, cea care a ţinut drapelul fotbalului lupenean după anul 2011, echipa jucând meciurile din liga a IV-a pe acest teren.
La Vulcan…

… a existat un teren al echipei Minei Paroşeni, AS Paroşeni Vulcan încă din anii 70, dincolo de puntea suspendată de pe Jiul de Vest, acolo unde vreme de trei decenii, respectiva echipă a parcurs toate treptele valorice până la divizia ”B”, unde a jucat în perioada 1986-1989 cu o memorabilă partidă în ”16-imile” Cupei României, pierdută în faţa Univ. Craiova la lovituri de departajare. Au mai existat pe teritoriul administrativ al Vulcanului alte două terenuri de fotbal, cel din zona actualului cartier Sohodol şi vechiul stadion din actuala zonă a Şc. Gimn. Nr. 5.

La Aninoasa…
… terenul mai există, dar fotbalul nu…. iar
…La Petrila…
… terenul echipei Jiul Petrila a devenit parc după desfiinţarea echipei de fotbal în 1997.
GENU TUTU