INSEMEX: Noi dotări ale laboratoarelor

INSEMEX continuă să îl doteze laboratoarele cu echipamente noi, de ultimă generaţie. Este o prioritate a întregului colectiv ca activitatea de cercetare să se realizeze la cele mai înalte standarde. De această dată, la INSEMEX se achiziţionează o staţie de analiză a substanţelor periculoase. Puţin peste 230.000 de lei costă aparatul.
,,Staţia de analiză a substanţelor periculoase prin spectroscopie raman’’ va fi achiziţionată pentru îmbunătăţirea infrastructurii de cercetare a experimentelor realizate pentru validarea semnalului electric al mătricilor de senzori expuşi la materii explozive şi precursori de explozivi.
”Prin realizarea acestei investiţii, se urmăreşte atingerea obiectivelor din cadrul proiectului: „Fabricarea, calibrarea şi testarea de sisteme integrate avansate de senzori pentru aplicaţii în  securitate societală”.
Beneficiile care se pot estima sunt următoarele: va creşte calitatea activităţii de cercetare în cadrul INCD INSEMEX Petroşani, în ceea ce priveşte realizarea de teste experimentale pentru validarea semnalului electric al mătricilor de senzori expuşi la materii explozive şi precursori de explozivi; contribuie la îmbunătăţirea infrastructurii de cercetare, prin experimentele realizate pentru validarea semnalului electric al mătricilor de senzori expuşi la materii explozive şi precursori de explozivi; asigură cerinţele derulate din cadrul proiectului; beneficiile obţinute de către conducătorul de proiect, care poate fi şi utilizator al rezultatelor cercetării prin dezvoltarea infrastructurii tehnice şi metodologice; experienţa care se va câştiga de către membrii echipei  de cercetare în timpul derulării acestui proiect, ceea ce conduce la promovarea participării active a acestora şi implicit la integrarea deplină în sfera comunitară de cercetare din domeniul proiectului; INCD INSEMEX Petroşani are în derulare contracte şi solicitări care vor permite implicarea investiţiei în rezolvarea acestora, rezultatele obţinute permiţând acoperirea costurilor de operare şi întreţinere pentru investiţia solicitată. Investiţia preconizată se caracterizează printr-un grad tehnologic avansat al echipamentului, dotat cu componente care permit realizarea unei game diverse de solicitării, capabil să îndeplinească la cel mai înalt nivel şi în condiţii de eficienţă economică, cerinţele tehnice şi de securitate aplicabile în domeniu”, arată documentaţia.
Prin dezvoltarea infrastructurii de cercetare cu ,,STAŢIA DE ANALIZĂ A SUBSTANŢELOR PERICULOASE PRIN SPECTROSCOPIE RAMAN’’, INCD INSEMEX Petroşani, pe lângă îndeplinirea promptă a sarcinilor şi atribuţiilor legale care îi revin pe plan naţional pentru realizarea expertizelor tehnice ale evenimentelor, devine competitiv pe plan internaţional, fapt ce îi permite, fie angrenarea în consorţii internaţionale de cercetare, împreună cu instituţii de profil similar din străinătate, fie contractarea directă cu agenţii economici a unor activităţi de cercetare dezvoltare care implică utilizarea noului echipament.
Cosmin BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.