Sãracii din Valea Jiului se pregãtesc sã înfrunte frigul. Oamenii fãrã adãpost îsi cautã câte o teavã caldã, cum au fãcut si în alti ani, si sperã sã mai treacã peste încã o iarnã.

Tevile de termoficare din Valea Jiului sunt din nou la mare cãutare. Oamenii fãrã un acoperis deasupra capului încep din nou sã-si amenajeze „casele” temporare pe tevi sau sub conductele care traverseazã orasele Vãii Jiului, sperând ca în acest fel sã mai supravietuiascã încã unei ierni. În Petrosani, la doar câtiva pasi de Primãrie, ascunsi între blocuri, mai multi „boschetari” si-au adus deja lucrurile în noua „locuintã”, adicã sub tevile de termoficare din spatele Casei de Culturã.

De câtiva ani acesta este cãminul lor pe timp de iarnã, dupã ce vara au dormit pe unde au putut. Iar acesta este doar unul dintre cazurile multiple din Petrosani. Primarul Tiberiu Iacob – Ridzi spune cã si în acest an va functiona un adãpost pentru oamenii strãzii, la fel ca si anul trecut, când politistii locali au patrulat non – stop si i-au luat de pe strãzi pe cei fãrã adãpost.

De asemenea, din cauza temperaturilor extrem de scãzute, „boschetarii”, cum sunt denumiti în sens generic, au putut fi adãpostiti si la Casa Pollicino, cu care edilii au încheiat un contract si care poate gãzdui 22 de oameni.. Zeci de persoane au beneficiat anul trecut de un pat si de o masã caldã.

La Vulcan situatia este asemãnãtoare, cu deosebirea cã aici centrul pentru persoanele fãrã adãpost functioneazã permanent. „Avem circa 80 de persoane gãzduite, printre care si copii. Centrul functioneazã tot timpul, nu doar iarna”, a declarat primarul Gheorghe Ile. Dar, din câte se pare, nu toti stiu de existenta acestuia.

Pe tevile de termoficare de sub podul care merge la Mina Paroseni, un bãrbat si-a încropit un adãpost, din cartoane si folii de nailon. Trãieste din mila oamenilor si sperã cã va scãpa de iarna ce se anuntã si anul acesta geroasã. Primarul Ile a precizat cã îi va trimite pe politistii locali sã vadã care este situatia si va încerca sã rezolve problema bãrbatului care sperã sã

combatã gerul iernii cu apa caldã din tevile pe care doarme.

Carmen Cosman