Responsabilii sistemului hidrotehnic din Valea Jiului spun ca, daca se va raci populatia va avea restrictii la apa.

Deja la Uricani si in zona de Vest sunt astfel de probleme. Chiar daca a nins si zapada atinge peste un metru si jumatate,la Uricani sunt zone in care oamenii nu mai au apa potabila de zile intregi, iar la Petrila si in Nordul municipiului Petrosani populatia risca sa primeasca apa dupa program. Asta spun specialistii de la Apele Romane, care avertizeaza asupra nivelului si debitului extrem de scazut al apelor din Valea Jiului. “Cel mai mic debit este pe Jiet, unde avem doar 0,443 metri cubi pe secunda. E foarte putin si, daca ingheata vom avea cu siguranta restrictii. Totul depinde de temperaturile de afara si de cei de la Apa Serv, care trebuie sa sparga gheata din ora in ora pentru a avea apa la robinet”, spune Sorin Corici, director Sistemul Hidrotehnic Valea Jiului.

Mai mult, barajul de la Valea de Pesti, care alimenteaza cu apa populatia din Vestul Vaii Jiului a scazut cu 9 metri fata de normal, iar acest fapt nu este deloc compensat de statul de zapada care in Vestul Vaii masoara si un metru si jumatate. „In aceasta zona avem debite de 1,55 metri cubi pe secunda pe Jiul de Vest, iar barajul a scazut enorm. Din pacate zapada nu ajuta acum, chiar daca e foarte mare si probabil ca efectele se vor vedea cand se dezgheata”, a mai adaugat Corici.

In Valea Jiului sunt asteptate temperaturi scazute, iar acest fapt va duce la restrictionarea furnizarii apei potabile catre populatie.

Diana Mitrache