Minerii şi energeticienii din cadrul Complexului Energetic Hunedoara îşi dau în judecată  administraţia pentru nerespectarea contractului colectiv de muncă. Sindicaliştii spun că vor strânge semnăturile necesare, începând din 1 iunie, iar mai apoi vor acţiona în instanţă administraţia societăţii aflată în insolvenţă. Motivul este legat de plata unor drepturi salariale.
Potrivit lui Darius Cîmpean, preşedintele Sindicatului Muntele, sindicat reprezentativ la nivelul CEH, oamenii sunt nemulţumiţi că pierd sume importante de bani, lunar şi şi-ar dori ca sumele restante să le primească eşalonat.
„Sindicatul Muntele va acţiona în instanţă administraţia CEH pentru neplata drepturilor din CCM şi ne referim la ajutorul de încălzire, tichete de masa şi deconturile de transport. De 2 luni acestea nu au fost achitate. Înţelegem situaţia dificilă prin care trecem, preturile de pe piaţa de energie extrem de scăzute şi producţia extrem de mică, care se obţine din cele 4 mine, dar credem în acelaşi timp  că cei care conduc CEH trebuie sa găsească soluţii pentru rezolvarea problemelor şi respectarea CCM-ului în vigoare.
În situaţia actuală, cei care conduc această companie ar trebui să se preocupe mult mai mult pentru a rezolva problemele societăţii şi nu în a-şi face imagine, pe care să o folosească în scop politic, dar care în realitate să nu aibă în spate o bază solidă. În momentul de faţă, angajaţii pe care-i reprezentăm sunt nemulţumiţi că, după o perioadă în care au făcut eforturi pentru ca această companie să funcţioneze atât cât a funcţionat ea. Ei au înţeles situaţia şi au acceptat inclusiv şomajul tehnic, dar nu – şi pot încasa drepturile prevăzute în CCM-ul în vigoare. Demaram aceasta acţiune cu credinţă ca aceste aspecte vor fi rezolvate cât mai curând posibil”, a spus Darius Cîmpean, preşedintele Sindicatului Muntele din CEH.
Sumele restante sunt importante pentru fiecare dintre angajaţii care lucrează acum în cadrul Complexului Energetic Hunedoara, însă, administraţia spune că s-a ajuns în această situaţie tocmai din cauză că lucrurile au mers din rău în mai rău. „În momentul de faţă, nu avem nici cantitatea de cărbuni necesară, care ar trebui dusă la Mintia pentru a fi arsă în termocentrală. Cele 4 mine din Valea Jiului  produc o cantitate minimă istorică, în momentul de faţă, cam 600 – 650 de tone în fiecare zi. Oricine trăieşte în Valea Jiului ştie că această perioadă, în anii anteriori, era cantitatea pe care o scotea o singură mină. Cu toate acestea, suntem cu salariile la zi, chiar dacă am trecut prin pandemie cu greu şi cu costuri uriaşe şi am primit  un certificat că avem pierderi foarte mari, peste 30%, în comparaţie cu începutul anului. Vineri vom plăti avansurile, dar recunosc că, pe bună dreptate, oamenii ar trebui să îşi plătească şi celelalte drepturi trecute în CCM. Nu avem bani acum, dar le vom plăti”, a adăugat şi Cristian Roşu, administrator special la CEH.
Complexul Energetic Hunedoara este în insolvenţă, iar situaţia economică nu a permis până acum decât acordarea salariilor. Minerii şi energeticienii au restanţe la acordarea tichetelor de masă, la decontarea ajutorului de încălzire şi a transportului la şi de la unitatea la care lucrează.
Diana Mitrache