Termometrizarea arde şi bugetele locale. Termometrele achiziţionate de primăriile din Valea Jiului ”scad temperatura” bugetelor locale. După acţiunile de dezinfecţie, primăriile au fost nevoite să se doteze şi cu termometre. Astfel, este măsurată temperatura tuturor persoanelor care intră în instituţiile publice.
La nivelul primăriilor din Valea Jiului s-au achiziţionat zeci de termometre. Cele mai multe au ajuns la Petrila. 16 termometre cu infraroşu a achiziţionat Primăria Petrila, pentru care a plătit 5120 lei. Un termometru a costat 320 de lei.
La Aninoasa s-au achiziţionat două astfel de dispozitive de măsurat temperatura, la suma de 420 lei bucata. La Vulcan au costat cel mai mult termometrele achiziţionate. Cele 10 astfel de dispozitive au costat nu mai puţin de 4400 de lei, adică 440 de lei un termometru.
La Uricani, edilii au cumpărat tot 10 termometre. Preţul unui astfel de obiect a fost cu 100 de lei mai puţin decât la Vulcan, adică doar 340 de lei bucata. În total, la Uricani autorităţile locale au alocat suma de 3400 de lei pentru cele 10 termometre.
Primăria Petroşani a găsit cele mai ieftine termometre. Autorităţile locale au achiziţionat doar trei astfel de termometre la un preţ de 230 de lei bucata. Până la ora redactării acestei ştiri, autorităţile locale de la Lupeni nu au demarat achiziţia de termometre.
Pe durata stării de alertă se instituie obligativitatea instituţiilor şi autorităţilor publice, operatorilor economici şi profesioniştilor de a organiza activitatea astfel încât să se asigure la intrarea în sediu efectuarea triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor în condiţiile şi cu respectarea instrucţiunilor generale privind măsurile de igienă.
În acest context, pentru personalul angajat, la accesul în sediul unităţii/instituţiei, este obligatoriu triajul epidemiologic şi dezinfectarea mâinilor. Triajul nu implică înregistrarea datelor cu character personal.
Triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depăşească 37,3 C); observarea semnelor şi simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată); dacă temperatura înregistrată depăşeşte 37,3 C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus; dacă se constată menţinerea unei temperaturi mai mare de 37,3 C sau/şi prezenţa altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către mediul de familie în vederea efectuării unui consult medical; dacă se încadrează în definiţia de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea pentru diagnosticarea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2; dacă nu se încadrează în definiţia de caz suspect COVID 19, medicul de familie va stabili diagnosticul.
Medicul de medicină muncii va avea obligaţia monitorizării stării de sănătate a angajaţilor, va face instruirea angajaţilor în ceea ce priveşte SSM (Securitatea şi Sănătatea în Muncă), dar şi evaluare.
Cosmin BACIU