Cea de-a 89-a ediţie a campionatului primului eşalon la fotbal din România a fost unul dintre cele mai dezastruoase din istoria echipei Jiul Petroşani.
Răsfoind arhivele, o situaţie similară, la retrogradare, s-a întâmplat în sezonul 1959-1960, când Jiul a retrogradat cu 11 puncte, recordul fi ind în ediţia 1977-1978, când a acumulat 10 puncte! Nici de această dată n-a fost prea departe…
Start absolut chior, cu primele patru etape fără gol. Abia în jocul cu Iaşiul, în minutul 4, Vrăjitoarea scutură poarta adversă! Din acest moment, este clar că Jiul va avea viaţă grea. Urmează din nou o „secetă” de şase etape fără gol, deşi în echipă se află atacanţi cu contracte grase, Dulcea. Liţu, Vrăjitoarea, M. Ionică, M. Gheorghe sau Găldeanu. Nimeni nu joacă nimic, deşi antrenorul Florin Marin afirma altceva. Acesta dispare după 11 etape. Este numit (a câta oară?) ca principal Marin Tudorache, dar turul se încheie cu un punct la Constanţa, în rest jocuri penibile cu Craiova şi UTA, jalnic cu Vasluiul.
Primele două jocuri din retur, disputate tot în 2006, 1-0 la Piteşti şi 1-0 cu Rapid, plus evoluţia mulţumitoare de la Dinamo (0-1), doar speranţe. Dar era evident că fără C. Mulţescu, Hotoboc, Adr. Ilie, Scarlatache, C. Dinu sau Vrăjitoarea, plecaţi brusc din iarnă, nu se prevestea nimic bun. Urmează şapte înfrângeri la rând!!! Era clar, nici Lucescu sau Iordănescu nu mai puteau scoate echipa din marasm. Este adus Ioan Sdrobiş ca manager, Ghiţă Poenaru ca antrenor, care încep curăţenia de primăvară. Era prea târziu, deşi dispar Găldeanu, M. Ionică, Paleacu, Drăghici, Panaitescu, Oct. Trăistaru, Stemat, M. Voicu, Liţu, Mihart, Borza. Singura bucurie este Gabi Apetrei, revenit la sentimente mai bune şi creşterea în valoare a lui Teuşan, Pintilii şi Bicfalvi, trei tineri de perspectivă. Toate acestea au dus, fi resc, la retrogradarea în Liga a II-a. Dezamăgit, finanţatorul echipei, Alin Simota, s-a consolat cu gândul că Jiul va renaşte doar cu tineret. A dat afară o serie de farsori, speră în sânge proaspăt. Cel puţin aşa i-au garantat Sdrobiş şi Poenaru, care aveau mână liberă în a readuce Jiul pe linia de plutire.
POVEŞTILE JIULUI
SFÂRŞIT DE SPECTACOL
N-ar fi prea multe de spus. Poate doar bucuria a 111.000 de oameni, care s-au adunat ca la urs, la venirea Stelei, poate ratarea incredibilă a lui Apetrei (min. 13), care dă speranţe de viitor, poate jocul uneori indolent al Stelei, la 0-2. Ce mai contează? Jiul a retrogradat din nou, în lunga sa istorie şi speră că va reveni. Oare când? Jiul a folosit 38 de jucători în campionatul 2006 – 2007. Pe drum, gaşca s-a mai destrămat. Rând pe rând, au dispărut în timpul campionatului Drăghici, Adrian Ilie, M. Ionică, C. Mulţescu, Hotoboc, Panaitescu, C. Petre, Vrăjitoarea, Gâldeanu, Paleacu, Stemat, Liţu, Mihart, Scarlatache, Oct. Trăistaru, M. Voicu. O echipă întreagă cu rezerve cu tot! În felul acesta, explicabilă evoluţia Jiului, care a mai avut şi trei antrenori!
APLAUZE PENTRU MILITARU
23 mai 2007. Ultimul meci al Jiului în Divizia „A” înseamnă şi ultimul în aceeaşi divizie pentru Damian Militaru, jucătorul care ajungea la Jiul în urmă cu 17 ani, într-un prim sezon de senzaţie în primul eşalon, cu 7 goluri marcate în 32 meciuri!
L-a adus Mache Vizitiu de la Retezatul Haţeg, el, jucătorul plecat de la Rm. Sărat. A devenit rapid „vedeta” Jiului, jucând apoi în Divizia „B”, până în 1994. Va trece o scurtă perioadă la Dinamo Bucureşti, apoi în perioada 1994-1999 la Steaua, adunând în echipa roş-albaştrilor 136 meciuri în Divizia „A”, în care a marcat 21 goluri.

În cei cinci ani petrecuţi la Steaua a jucat alături de mari jucători precum Didi Prodan, Panduru, Lăcătuş, Adr. Ilie, Toni Doboş, Stelea, Rotariu, Dănciulescu, Belodedici sau Ionuţ Luţu. A jucat apoi în Liga Campionilor, marea sa neîmplinire fiind neconvocarea în Lotul Naţional. A strâns din dinţi, a jucat chiar şi pe la Inter Petrila, CS Vulcan, în Rusia sau Extensiv Craiova dar „aţa” l-a tras mereu spre Jiul. Astfel, începutul de mileniu III îl găseşte din nou la Petroşani, unde va juca din nou, în perioada 2000-2007 la toate eşaloanele, chiar şi Divizia „C” (2002-2003), dar cu aceeaşi dragoste pentru Jiul, pentru fotbal. 23 mai 2007 a însemnat punct final, meciul cu numărul 200 în Divizia „A”, chiar într-un joc Jiul – Steaua. Dincolo de scor, de rezultate, de realizări, va rămâne, poate ultimul artist al Jiului, Damian Militaru.
GENU TUTU