Administratia localã din Lupeni îsi mai încearcã norocul încã o datã. Administratia localã din Lupeni concesioneazã lucrãri pentru realizarea proiectului – dezvoltarea statiunii turistice Straja, Lupeni-telescaunul t3’’ , restaurant panoramic Vf. Mutu, modernizare spatii cazare pe amplasamentul cabanei vechi Straja”.
Pe site-ul Serviciului Electronic de Achizitii Publice a fost publicatã o nouã încercare a administratiei locale din municipiul Lupeni în ceea ce priveste concesionarea unor lucrãri de investitii din Straja.
Terasã de tip panoramic
Amplasamentul propus pentru aceastã locatie este Vârful Mutu , unde existã o deschidere deosebitã spre toate punctele cardinale si sunt peisaje de o frumusete rãpitoare. Accesul facil cu telscaunul T3’’, aproape impune constructia unei locatii de unde sã poata fi admiratã privelistea întregii zone.
Constructia propusã are regim de înãltime subsol partial + parter + mansarda(S+ P +M). La subsol sunt prevãzute spatii pentru depozitare (cca 492 mp), iar la parter un hol central , grupuri sanitare individuale pe sexe, casa scãrii si o zonã principalã de luat masa cu autoservire -192 locuri, respectiv una secundarã „a la carte’’ – 36 locuri. Terasa are suprafata de 584 mp, putând acoperi încã 84 de locuri de servire a mesei. Suprafata construitã are 1155 mp, aria utilã fiind de 1087 mp.
Concesiune aprobatã de Consiliul Local
Concesiunea lucrãrilor din statiunea montanã Straja a fost aprobatã de Consiliul Local al municipiului Lupeni în luna septembrie a acestui an. La momentul respectiv concesionarea a fost câstigatã de omul de afaceri Emil Pãrãu, însã acestuia i s-a reziliat contractul.
Straja este o Statiune montanã interesantã, cu posibilitãti multiple de amenajare ca zonã schiabilã si capacitate de cazare. Pe o razã de 150 km în jur locuiesc cca. 850.000 persoane, la o distantã de 400 km cca. 15.200.000 persoane si de altfel din aceste regiuni provin marea majoritate a turistilor din Straja.
Prin implementarea proiectului propus se vor crea premizele extinderii clientelei traditionale a statiunii cãtre un segment de piatã mult mai generos, ca numãr de clienti si potential financiar: turisti care doresc sã practice sporturile de iarnã în conditii de calitate, la standarde europene si un alt sector aproape neexploatat turismul montan de varã.
Pentru municipiul Lupeni turismul reprezintã o orientare mai recentã, iar pentru dezvoltarea durabilã a acestuia trebuie îndeplinite mai multe conditii. Datoritã dezvoltãrii dezechilibrate a statiunii turistice Straja prioritarã este implementarea unui proiect de dezvoltare a infrastructurii adiacente activitãtii turistice. Prin acest proiect se va realiza un cadru de creare a unei oferte turistice la nivel nu doar regional ci si national si chiar international. Astfel se va asigura sporirea aportului economic (încasãri, inclusiv valutare, contributia directã si indirectã a turismului la cresterea veniturilor populatiei locale si la dezvoltarea economicã si tehnico-edilitarã a zonei) si social, respectiv la reconversia fortei de muncã si absorbtia unei pãrti din aceasta în activitatea de turism si serviciile conexe care se vor dezvolta.
Pentru a eficientiza investitiile în infrastructura, pe langa dezvoltarea domeniului schiabil al statiunii, sunt necesare investitii care sa asigure conditii de cazare, relaxare, recuperare si distractie la cele mai ridicate standarde‚ creându-se astfel premizele unui turism de cea mai buna calitate; in acest fel statiunea turistica Straja isi pierde titulatura de statiune turistica de mana a doua.
În cadrul proiectãrii dezvoltãrii statiunii STRAJA s-a luat în calcul si conectarea cu zona turisticã Pasul Vulcan din municipiul Vulcan, delimitata administrativ de Valea Sohodolului. Avand in vedere faptul ca telescaunul T3 (Sohodol –Varful Straja) nu s-a putut materializa din cauza unor neintelegeri cu proprietarii terenului in zona Sohodol , s-a optat pentru asigurarea legaturii cu telescaunul T4 si de acolo mai departe spre Pasul Vulcan ‚ prin amplasarea unui telescaun T3’ cu plecare de sub lacul din Saua Mutu si sosire in Vf. Straja. Reamplasarea telescaunului T3 in pozitia T3’ are drept consecinta realizarea unui nou telescaun T3’’ care poate asigura numarul de schiori ce poate fi preluat de telescaunul spre Vf. Straja si mai departe sprea Pasul Vulcan cu o telegondola (investitie propusa de Municipiul Vulcan pentru a fac legatura cu Straja)
Telescaunul T3’’ se propune a fi amplasat langa teleschiul exitent Ts2 cu plecare din zona Cabanei vechi Straja si sosire in Varful Mutu ; acest telescaun T3” poate fi folosit si vara ,fiind amplasat la capatul Drumului Judetean 664A.
Crearea unei zone turistice de mare anvergurã cuprinzând municipiile Lupeni , Vulcan si Petrosani ar avea efecte benefice pentru toate localitãtile amintite si prin eforturile comune promovarea si dezvoltarea Vãii Jiului ar fi mai eficiente. Este dealtfel o practicã conformã cu tendintele actuale din Europa, unde s-au devoltat statiuni montane mari, pe arealul mai multor unitãti administrativ-teritoriale distincte, ale cãror administratii locale au cooperat pentru interese socio-economice comune.
Monika BACIU