Dacă vii dinspre Deva în Valea Jiului, la primul sens giratoriu, spre stângă, faci spre Petrila, iar primul obiectiv turistic de aici e mina Petrila.
Locul devine atractiv şi este vizitat mereu de oameni care vor să afle cum trudeau minerii, fix în locul în care se întâmpla asta. De aici, printr-o zonă absolut unică, pe malul Jiului de Est, poţi ajunge pe Jieţ, în satul aflat la poalele Parângului, unde primarul din Petrila vrea să facă un muzeu al locului. A gândit totul ca un circuit pe care să îl urmeze oricine ar veni din vestul ţării spre Transalpina, iar proiectul este într-o fază avansată de evaluare la ADR Vest. „Va fi un muzeu al momârlanilor, băştinaşii din Valea Jiului, unde vom regăsi toate etapele pe care ei le parcurg de acasă, la fâneţele de sub munte şi la stână. E un proiect amplu şi eu sper ca, prin acest proiect, să revigorăm puţin turismul în Petrila, pentru că este aşezat pe o axă foarte interesantă: intrarea în sensul giratoriu de la Dărăneşti. De acolo, noi vrem să construim un pod rutier, care să facă legătura cu drumul de centură, până la mina Petrila, apoi prin zona Popi – DobreŞti, să ajungem la acest parc-muzeu, iar apoi să continuăm cu traseul din Cheile Jieţului, spre Transalpina ”, a spus Vasile Jurca, primarul oraşului Petrila.
Stâna-muzeu va fi amplasată în Jieţ, în locul în care se ţineau mereu târgurile de animale şi unde localnicii ar fi obişnuiţi să vină cu tot ce înseamnă acest lucru. Dar acolo, primarul din Petrila spune că va face un loc pe care să îl prefere şi oamenii din Valea Jiului, nu doar turiştii. „Acolo vrem să ne organizăm să avem şi un restaurant, dar şi un magazin cu produse tradiţionale, ale momârlanilor din zona noastră”, a mai adăugat primarul din Petrila.
Proiectul ar urma să fie finanţat prin ADR Vest, iar până acum oraşul Petrila a mai primit finanţare pentru construcţia mai multor blocuri de locuinţe, dar şi pentru asfaltarea mai multor străzi. Acestea sunt deja în derulare, iar pentru proiectul turistic se aşteaptă ultimele clarificări.
Diana Mitrache