Studenţii de la Universitatea din Petroşani au posibilitatea să facă practică la firme de profil, la care, ulterior să şi lucreze. Conducerea şcolii superioare de aici a câştigat un proiect POCU (Program Operaţional Capital Uman) prin care absolvenţii primesc şi burse şi îşi găsesc la final şi  loc de muncă, în domeniul în care sunt calificaţi.
Ideea vine să completeze cererea şi aşa mare a studenţilor absolvenţi, pe piaţa muncii de profil.
„Proiectul are ca grup-ţintă 284 de studenţi, care vor face practica cu companiile mari cu care urmează să încheiem protocoalele şi, care au ca target angajarea a minim o jumătate dintre ei, după absolvire. Proiectul durează doi ani şi prima etapă va fi cât de curând, când vom da drumul la protocoalele de parteneriat cu firmele mari din mediul de afaceri. Sunt firme mai mari, mai mici, tradiţionale, sau care încheie prima dată contracte cu noi. Parteneri suntem noi şi Universitatea Bucureşti”, a spus prof univ dr habil Sorin Radu, rectorul Universităţii din Petroşani.
Există o mare cerere de  absolvenţi pe piaţa muncii, inginerii par a fi cei mai căutaţi, dar acest proiect îi vizează deopotrivă şi pe cei din administraţie, sau de la profilul economic. „Noi avem deja protocoale realizate cu o serie de angajatori din judeţ şi din judeţele limitrofe, dar le vom relua şi vom căuta şi alţi angajatori. Proiectul se adresează unui număr de 284 de studenţi, dar 120 sunt de la Universitatea din Petroşani, de la domeniile economic şi inginerie. Vom încerca să încheiem cam 63 de parteneriate. La finalul fiecărui stagiu de practică, se vor face nişte concursuri şi studenţii vor putea fi premiaţi. Sunt 112 burse. Premiul I, II, III şi menţiuni, destul de motivante. Premiul I este de 2.000 de lei. Pe fiecare palier sunt 28 de burse. Adică, 28 pentru premiul I, 28 pentru premiul II şi aşa mai departe”, a spus şi conf univ dr Ilie Uţu, decanul Facultăţii de Inginerie Mecanică şi Electrică, coordonatorul proiectului în cadrul universităţii de la noi.
Şi, ca să aibă şi acces la tehnologia nouă, studenţii care vor face parte din acest proiect, vor avea şi un laborator total utilat.  „În decursul proiectului vom echipa şi un laborator, unde să se desfăşoare activităţile teoretice ce presupun stagiile de practică. Acesta va avea 22 de calculatoare, un laptop şi video proiector şi tot ce este necesar”, a mai spus decanul Ilie Uţu.
După absolvire, timp de 3 ani, studenţii din proiect vor fi urmăriţi, aşa încât să se regăsească în firmele ce i-au vrut. Şi asta e cea mai mică problemă, spun acum cei de la universitate.
„Sunt angajatori care vin şi ne cer absolvenţi şi, bineînţeles, cu pregătire în domeniul în care ei au nevoie. Asta, ca să nu îi mai şcolească ei la locul de muncă. Şi le va fi mult mai uşor. Se caută absolvenţi de administraţie publică şi cei de la ştiinţe economice, iar ingineriile, în ultimii 4 ani sunt cerute. Noi nu avem atâţia absolvenţi de inginerie, câţi sunt acum ceruţi”, a conchis coordonatorul proiectului.
Proiectul vine să îi sprijine pe studenţii de la Petroşani, care, în următorii doi ani, vor face practică la diverse firme de profil, vor lua burse, iar la final chiar vor rămâne în acestea, dacă dau dovadă să sunt competitivi.
Diana Mitrache