Elevii absolvenţi din această generaţie sunt aşteptaţi în sălile de clasă, în două săptămâni. Vor începe pregătirile care, aşa cum spune inclusiv inspectorul general şcolar, nu sunt obligatorii.
Şcolile, însă, îşi iau toate măsurile ca infecţia cu coronavirus să nu poată fi răspândită în timpul orelor de pregătire.
„Noi am dotat fiecare sală cu dispensere cu dezinfectant, am achiziţionat două termoscannere, atât pentru liceu, cât şi pentru Şcoala nr 2. Vom împărţi elevii în aşa fel încât ei să nu se întâlnească, nici măcar în pauze şi ne vom conforma”, a spus prof Camelia Paraschiv, director Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida.
Profesorii şi elevii deopotrivă, trebuie să fie responsabili şi, odată cudata de 2 iunie, când aceştia revin în sălile de clasă, trebuie să ţină cont de nişte ordine precise. Acolo unde şcoala nu a putut achiziţiona acele termometre, primăriile sunt şi ele obligate să facă investiţii. „Dezinfecţia fiecărei clase se face după fiecare pauză. Directorii vor împărţi elevii absolvenţi pe grupe de câte 10 şi vor face un orar. Este preferabil ca să fie 50 de minute ora, cu o pauză de 10 minute, timp în care se aerisesc clasele. Apoi se face o dezinfecţie, după fiecare program al zilei, iar una generală înainte de 2 iunie”, a precizat prof Ilie Pârvan, inspector general şcolar al Inspectoratului Şcolar al judeţului Hunedoara.
Inspectoratul şcolar al judeţului Hunedoara va organiza pe licee şi şcoli, centrele urmând să fie cât mai restrânse, de preferabil, în şcoala în care aceştia au învăţat.
„Noi ne vom strădui să nu purtăm nici lucrările şi nici copiii. Încercăm să ne localizăm în şcoală. Aceste activităţi de evaluare şi bacalaureat sunt reglementate prin Ordin de ministru, le avem în vedere, dar prima noastră problemă este această pregătire pe care ne organizăm să o organizăm impecabil şi să nu avem îmbolnăviri în perioada 2 –12 mai”, a mai spus Ilie Pârvan.
În Ordinul de ministru se mai specifică şi că elevii absolvenţi vor intra în şcoală pe o parte, iar circuitul prevede ca ei să iasă pe altă parte, pauzele şi venirea la şcoală fiind, de asemenea, clar specificate.
Printre principalele modificări şi completări aduse metodologiei se numără următoarele:
– Elevii aflaţi în izolare/confirmaţi pozitiv cu noul coronavirus vor susţine probele conform unei proceduri speciale, elaborată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Pentru elevii care solicită şi primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naţionale de Organizare a Evaluării Naţionale în vederea susţinerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfăşurare a EN VIII.
– Programele pentru disciplinele de examen, valabile pentru acest an, sunt cele aprobate prin ordinul ministrului educaţiei şi cercetării nr. 4.115/2020. Din structura acestora au fost eliminate conţinuturile aferente semestrului al II-lea.
Contestaţiile pot fi depuse/transmise şi prin mijloace electronice. În acest caz, candidaţii completează, semnează şi depun/transmit prin mijloace electronice şi o declaraţie-tip în care se menţionează faptul că au luat cunoştinţă că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Pentru candidaţii minori, declaraţia-tip este semnată şi de către părinţii/reprezentanţii legali ai acestora.
Supravegherea probelor scrise este asigurată, pentru fiecare sală, de minimum un asistent, cadru didactic de altă specialitate decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba.
Depunerea/transmiterea contestaţiilor se va realiza pe data de 22 iunie, între orele 16:00 – 19:00 şi pe data de 23 iunie între orele 08:00 – 12:00.
Diana Mitrache