Piaţa muncii îşi revine, încet. Dacă la începutul crizei provocate de pandemia de coronavirus, odată instituită starea de urgenţă pe teritoriul României, circa 60% din salariaţii din municipiul Lupeni au fost trimişi în şomaj tehnic, acum situaţia revine lent la normal. O parte dintre firme şi-au reluat activitatea, însă cu respectarea măsurilor de distanţare social.
”În momentul de faţă şomajul este destul de ridicat la Lupeni. Doar dacă ne gândim la cei care au restaurante, baruri, la cei care în staţiunea Straja aveau în permanenţă un angajat sau doi în această perioadă. La un moment dat cifrele arătau o rată a şomajului de 60% în municipiul Lupeni. În acest moment cred că au mai fost deschise câteva linii de producţie şi sperăm ca lucrurile să reintre în normal”, a declarat Lucian Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni.
Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Hunedoara a asigurat plata corespunzătoare „indemnizaţiei de sprijin COVID 19” pentru categorii profesionale care au întrerupt activitatea în perioada instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României.
Potrivit directorului executiv al A.J.P.I.S – Hunedoara, Octavian Băgescu, suma totală a plăţilor efectuate în luna mai, pentru luna aprilie 2020, este 3.594.739 lei.
Categoriile profesionale care au beneficiat de sprijin financiar din partea Guvernului României sunt: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi familiale, avocaţi şi alţi profesionişti precum şi structuri sportive şi societăţi cooperative.
În judeţul Hunedoara, pentru luna aprilie 2020, au primit această formă de protecţie socială 954 de beneficiari, iar pentru lună martie au fost efectuate plăţi către 1232 de solicitanţi.
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă – Hunedoara anunţă că, până în data de 13 mai, au fost analizate pentru luna aprilie 1.708 solicitări şi au fost efectuate plăţi ale drepturilor băneşti corespunzătoare şomajului tehnic pentru 13.511 persoane. Suma totală plătită este 17.435.035 lei.
Potrivit informaţiilor primite de la d-na Georgeta Tomuţa, director executiv al A.J.O.F.M, nu s-au înregistrat depăşiri ale termenului legal de 15 zile pentru plată, Hunedoara fiind printre primele judeţe din ţară unde angajaţii agenţiei au procesat rapid toate cererile primite şi au efectuat plăţile.
În acest moment mai sunt depuse 800 de solicitări aflate în faza de verificare şi pregătire la plată. Se estimează că, în judeţul Hunedoara, numărul total al persoanelor plătite pentru şomaj tehnic va ajunge la aproximativ 20.000.
Având în vedere numărul mare de cereri depuse şi de informaţii solicitate prin telefon sau e-mail, angajaţii AJOFM Hunedoara au fost prezenţi la serviciu în zilele de 1 şi 2 măi dar şi la sfârşit de săptămână, iar în continuare se va lucra în regim continuu, pentru rezolvarea la timp a tuturor  solicitărilor primite de la angajatorii din judeţul Hunedoara.
Cosmin BACIU