Organizaţii din societatea civilă vor să fie parte a soluţionării crizelor cu care se confruntă acum România – de sănătate, economică, climatică, ecologică.
„Mâine se decide azi” este alternativa propusă decidenţilor şi partidelor politice, în urma consultărilor dintre peste 10 organizaţii neguvernamentale şi specialişti din zonele de mediu, economie, sănătate, educaţie şi democraţie.
Măsurile propuse ar trebui implementate rapid, pentru ca România să înceapă să se facă bine.
Pandemia prin care trecem e, fără îndoială, o sursă imensă de suferinţă şi un punct de cotitură în istoria omenirii. Însă această criză deschide o fereastră prin care putem privi cu atenţie la lucrurile care contează şi ne dă ocazia unică de a repara ce am făcut greşit în trecut.
Alegerile pe care autorităţile le fac acum pentru a lupta împotriva pandemiei, în efortul de a rezolva criza sistemului de sănătate şi de a diminua şocurile din economie, vor avea un impact profund asupra viitorului nostru. E momentul ca decidenţii să acţioneze vizionar şi transparent, pentru a depăşi acest punct critic şi a fi pregătiţi în faţa oricărui tip de criză viitoare: economică, climatică, ecologică, de sănătate. Prin urmare, orice măsură luată astăzi trebuie să aşeze fundaţia pentru o tranziţie către o altfel de societate: sănătoasă, echitabilă, construită în jurul binelui comun şi cu grijă pentru natură.
“Măsurile cheie pe care le propunem sunt disponibile pe mainesedecideazi.ro, sub forma unei petitii. Pentru a sprijini şi grăbi implementarea acestora, îndemnăm cetăţeni, oameni de ştiinţă, artişti, organizaţii, autorităţi, lideri de opinie, pe toţi cei care se implică în bunul mers al societăţii să se alăture acestui demers”, arată iniţiatorii demersului civic.
Carla Donciu