Jiul Petroşani a rămas în arena internaţională prin două participări oficiale, în 1974 în Cupa Cupelor  (0-3 şi 2-0 cu Dundee United – Scoţia) şi în sezonul 1977-1978 în Cupa Balcanică. Aici este o poveste mai interesantă, oarecum Jiul încheiase campionatul 1976-1977 pe locul 5 în divizia ”A”, astfel că FRF a înscris Jiul în competiţia Cupa Balcanică, aflată la cea de-a 16-a ediţie a sa, de la debutul în 1961.
Sorţii au dus echipa Jiul Petroşani în aşa-numita Grupă A a competiţiei alături de Slavia Sofia din Bulgaria şi Galatasaray Istanbul din Turcia.
Favorita… dispare!
Era evident pentru toată lumea că favorita era Galatasaray Istanbul, şi atunci o echipă cu o bună cotă de piaţă.
Echipa înfiinţată în 1905, avea la acea oră în palmares 6 titluri de campioană a Turciei, 6 Cupe ale Turciei şi două sferturi de finală în Cupa Campionilor Europeni! Era o luptă acerbă în campionatul Turciei între Galatasaray, Besiktas, Fenerbahce şi Trabzonspor, aceasta din urmă fiind campioană la zi.  În cealaltă serie, Grupa B, erau înscrise HK Rijeka (Iugoslavia – Croaţia), Skenderbeu (Albania) şi Aris Salonic (Grecia)!
Preşedinte era atunci la Jiul profesorul Mircea Pascu, care rememorează acele momente:
”Da, Jiul, încheiase în vara lui 1977 pe un excelent loc 5, echipa noastră primind dreptul de a evolua în Cupa Balcanică, în toamna aceluiaşi an. Venise la cârma echipei Traian Ionescu, îl păstrase pe Gică Ene ca secund, aveam o echipă valoroasă, cu Cavai, Bădin, Ciupitu, Gigi Mulţescu, Stoichiţă, Bucurescu sau Dumitrache în lot. Am fost repartizaţi în grupă cu bulgarii de la Slavia Sofia şi turcii de la Galatasaray. Câştigătoarea urma să joace finala cu învingătoarea celeilalte grupe (n.a va fi NK Rijeka din Croaţia). Noi trebuia să jucăm primul meci cu Galatasaray, dar în ultima clipă, echipa turcă a anunţat UEFA că se retrag din competiţie. Se zvonea atunci că din cauza faptului că ar fi putut disputa finala cu Aris Salonic din Grecia, o ţară cu care Turcia avea relaţii tensionate, după invazia Ciprului în 1974. Astfel, vom rămâne doar două echipe, noi şi Slavia Sofia, vom juca chiar finala cu cei de la NK Rijeka, pierzând cu 1-4, după 1-0 la Petroşani…
Aşa că, noi am rămas doar cu fanionul pregătit pentru Jiul – Galatasaray, doar ca o piesă de colecţie” a povestit Mircea Pascu.

Genu TUŢU