Născut în anul 1968, Sorin Ghiţan care va fi unul dintre jucătorii emblematici ai Jiului, păşea pe drumul fotbalului la Petroşani, la vârsta de numai 7 ani. A urmat apoi o lungă carieră ca portar la Jiul Petroşani.
Privind admirativ spre Ion Gabriel…
Reporter: Sorin, în vara asta, 45 de ani de când ţi-ai legat destinul de Jiul…
Sorin Ghiţan: Cam aşa ceva! Era în 1975, anul în care a ars stadionul, pe 25 mai, am fost atunci la acel meci cu Politehnica Iaşi cu tatăl meu. Prin iulie-august m-am dus la stadion, m-a preluat atunci Adi Coşoreanu, eram în generaţie cu Daniel Timofte, Axente apoi am lucrat cu antrenorii Marcel Golgoţiu, E. Ilea, R. Leca, admirându-i pe portarii Jiului, Ion Gabriel, Homan, Cavai, Moise. Era şi fostul portar al Jiului, Zsiga Gram, căruia îi luam o sticlă de vin spumant, să îmi tragă la poartă, după antrenamentul seniorilor! Eram multe grupe de copii şi juniori, văzusem cu tatăl meu chiar şi finala Cupei României, Jiul – Poli Timişoara, 4-2.
Reporter: Cum ai debutat în divizia ”A”?
S. Ghiţan: Oho, de foarte tânăr, la 18 ani. Debutasem, de fapt, în echipa mare, într-un meci de Cupa României, în sferturile de finală, Jiul – Chimia Rm. Vâlcea (2-1), cel care mi-a acordat credit, fiind Gigi Mulţescu.
Cu Gică Popescu, căpitan!
Reporter: Apoi?
S. Ghiţan:
Jiul avea portari buni în acei ani, Cavai, Homan, Bojtor, Racolţa, eu vroiam să apăr, am optat pentru Minerul Lupeni în divizia ”C”. Între timp, am ajuns la echipa naţională de juniori, cu antrenorii Gheorghe Ola şi Gheorghe Staicu, unde am evoluat în 8 partide internaţionale, cu jucători de mare valoare, precum Dan Petrescu, Henzel, Florin Prunea, Bunaciu, căpitan fiind Gică Popescu. Au fost ani frumoşi!
Debutul în ”A”
Reporter: Şi ai revenit la Jiul…
S. Ghiţan:
Nu uit ziua debutului. 4 octombrie 1989, Jiul – Dinamo 0-2, au marcat Matecţ şi Klein, la noi fiind antrenor Gogu Tonca. Aveam o echipă frumoasă cu Negrilă, Sedecaru, Ben. Popescu, Rico Cristea, Nelu Varga, Bâcu, Henzel, Lasconi… Am evoluat la Jiul în perioada 1989 – 1993, iată, zece ani, când titular, când rezervă, m-am înţeles bine cu Leo Toader, cel care a fost titular în perioada 1995-1997, un băiat de mare caracter. Şi cu antrenorii Mitică Marcu, Liţă Dumitru, Ion Ion, Ion Geolgău, Emil Vlăduţ, Dorel Maria, Ioan Dosan sau Marin Tudorache am avut relaţii excelente. Am mai apărat după 1999 la Parângul Lonea (Inter Petrila) de neuitat, un joc în Cupa României cu Corvinul Hunedoara, în care am apărat trei lovituri de la 11m.
Reporter: Încet-încet, ai intrat în viaţa de antrenor…
S. Ghiţan:
Da, mai de voie, de nevoie… Am început acum zece ani, cu portarii, Hotoboc şi Anton Ilie în divizia ”C”. Apoi, ca principal, în campionatul 2013-2014, după etapa a 11-a, în liga a IV-a. Am avut apoi un sezon complet, 2014-2015. După sezonul 2015-2016, când am avut un interimat între etapele 6-13, am renunţat, axându-mă pe copii şi juniori.
Reporter: Mai crezi într-o redresare a Jiului?
S. Ghiţan:
Nu pot să mai dau acum un pronostic, cu această pandemie. Nu ştim exact când se va intra într-o normalitate. Până atunci nu putem vorbi nimic la concret. Să sperăm că va fi în curând mai bine.
Genu TUŢU