Doi comisari europeni au venit la Bucureşti pentru a discuta cu reprezentanţii de la Ministerul Energiei care este stadiul la care a ajuns Complexul Energetic Hunedoara.
Ideea a fost generată de faptul că deja trebuia să aibă loc reorganizarea acestei entităţi energetice şi chiar să fie făcuţi paşi spre înfiinţarea Complexului Energetic Valea Jiului, din care să facă parte minele viabile, Sucursala PrestServ şi termocentrala Paroşeni, cea de la Mintia urmând să fie preluată de administraţia din Deva, cel mai probabil.
„În urma unei adrese prin care ministrul Virgil Popescu a trimis-o către Uniunea Europeană, prin care îşi exprima interesul să creeze această nouă companie, cei de la CE au cerut noi lămuriri. Am participat la întâlnirea cu cei doi comisari europeni, care s-au interesat despre stadiul insolvenţei şi unde suntem acum. Avem o întârziere de 2 luni cel puţin şi suntem doar la nivelul evaluării bunurilor”, a spus Cristian Roşu, administrator special la CEH.
Complexul Energetic Hunedoara a demarat procedura de evaluare a a bunurilor ce urmează să fie date în plată în baza unor datorii pe care societatea le are că ANAF, în principal. Însă, din cauza problemelor generate de pandemie, acest stadiu al insolvenţei nu a putut fi parcurs până la capăt.
„Noi speram ca la final de mai să avem planul de reorganizare finalizat. Suntem încă la stadiul de evaluare a bunurilor, iar ea se face doar prin acte, că evaluatorul nu poate fi prezent fizic la Petroşani sau la Deva”, mai spune Cristian Roşu.
În septembrie anul trecut, în şedinţa de plen a Senatului, au fost votate modificările aduse Ordonanţei 60, ordonanţă şi modificări care permit, pe de o parte, trecerea Termocentralei Mintia spre Consiliul Judeţean Hunedoara şi, pe partea cealaltă, formarea Complexului Energetic Valea Jiului.
Complexul Energetic Hunedoara, aflat în insolvenţă, are datorii uriaşe, dar o parte a acestora, cele către ANAF, pot fi stinse cumva şi asta încearcă acum să facă cei doi administratori.
Toate bunurile CEH vor intra în domeniul public al statului. Acestea ar urma să fie şi viabile şi de interes naţional. Administratorii caută acum să vadă care ar fi sediile şi edificiile ce se vor preta şi iau în calcul toate variantele, ce sunt acum evaluate şi inventariate. Creanţele ANAF sunt în sumă de aproximativ 4 milioane de euro.
Diana Mitrache