Desi sanctiunile sunt drastice si controalele sunt multiple, o serie de angajatori din judetul Hunedoara încearcã în continuare sã eludeze legea  privind relatiile de muncã. Inspectorii de muncã îi bâneazã însã chiar si noaptea sau în week-end-uri, iar în 10 cazuri s-au formulat plângeri penale.

Cu o legislatie în domeniul muncii mult mai asprã si sanctiuni drastice, multi angajatori sperã încã sã eludeze legea si cautã tot felul de portite sã scape de rãspundere. Unii dintre ei îsi aduc muncitorii la lucru noaptea, altii doar în week-end, în speranta cã inspectorii de muncã se odihnesc si îi pierd din vedere. Ori, merg pe principiul cã, dacã tot asu fost verificati odatã, a doua oraã nu s emai întâmplã. Slabe sanse, sã scape, însã, iar multi dintre cei verificati au primit sanctiuni usturãtoare. Nu mai putin de 3811 societãti au fost controlate deja, dintre care 2.141 pe relatii de muncã, iar diferenta pe sãnãtate si securitate în muncã. Iar neregulile descoperite nu au fost putine. Sorin Istrate, purtãtor de cuvânt al ITM Hunedoara, spune cã au fost aplicate nu mai putin de 4423 de sanctiuni contraventionale, , în valoare totalã de aproape 2,8 milioane de lei. Ponderea, ca valoare a sanctiunilor, o detin neregulile descoperite pe relatii de muncã,  pentru care s-au dat amenzi de  peste 2,2 milioane de lei. Lucrurile nu se opresc însã aici.

Nereguli cu repetitie

Pentru neregulile grave descoperite, inspectorii de muncã au formulat nu mai putin de 10 plângeri penale, doar 2 pe capitolul sãnãtate si securitate în muncã. „Pe relatii de muncã, plângeri penale se pot face atunci când sunt de la 6 oameni în sus fãrã formen legale”, a precizat Istrate. Iar dupã cum se vede au fost 8 astfel de cazuri în acest an. Unele chiar cu repetitie. De exemplu, o firmã din Baia Mare, care are punct de lucru pe autostrada Deva – Orãstie,a  fost depistatã în data de 6 septembrie cu patru persoane care munceau la negru.O lunã mai târziu, în 11 octombrie, a fost gãsitã din nou în culpã, dar de data aceasta cu 7 muncitori fãrã fiorme legale. De precizat, însã, cã Valea Jiului ocupã un loc aparte în ceea ce priveste actiunile de control pe linia SSM, anul acesta fiind aplicate 2283 de sanctiuni, în cuantum de 500.000 de lei. În plus, ca urmare a neregulilor descoperite, 6 instalatii au fost sistate. „Într-adevãr, existã încã angajatori care sperã sã eludeze legea, care riscã în continuare în ciuda prevederilor legale. Noi oricum, facem controale si noaptea, dar si în week-end, iar legea nu iartã pe nimeni”, a mai spus Sorin Istrate.

Carmen Cosman