„Nu există persoană pe stradă, care, atunci când ne vede în ambulanţă, să nu ne facă cu mâna, să ne facă loc la coadă, când mergem să ne luăm de mâncare, iar cel mai frumos gest a fost să găsim în parbrizul ambulanţei, ciocolată”.
Asta ne mărturiseşte Neculai Alexandrescu, unul dintre pompierii Serviciului Voluntar de Urgenţă de la Petrila, care acum luptă într-un focar permanent, dar în Anglia. A plecat acum câţiva ani în Anglia şi ne mărturiseşte că acum face exact ceea ce făcea la Petrila, în clădirea aceea roşie de la Lonea, dar aici munca lui este atât de apreciată, încât, zilnic, este uimit de solidaritatea oamenilor.
Lucrează pentru John Radcliffe University hospital Oxford, iar compania la care este angajaţi se numeşte EMC Medical services, fiind zilnic în gardă, uneori până la 16 ore. E greu şi ne mărturiseşte că expunerea este uluitoare, dar vorbeşte despre toate acestea cu mult optimism. Nu l-am simţit deloc panicat şi, chiar şi atunci când l-am întrebat dacă el rămâne izolat de familie, a spus că acolo lucrurile stau altfel. „Pentru mine, sincer, este doar o continuitate a ceea ce am făcut în România. Lucrez în sistemul de urgenţă de mai mult de 15 ani, acum, dar la alt nivel. Este incredibil cum oameni de aici ştiu să aprecieze ceea ce facem şi cum suntem trataţi. Cu toate ca suntem obosiţi, stresaţi şi, îţi dai seama, îngrijoraţi pentru siguranţa celor de acasă, a familiei. Cum vin din tură, direct mă schimb de uniformă, o pun în pungă şi în maşina de spălat şi merg direct la duş. Numai după aceea îmi iau în braţe copilul şi soţia”, a spus Nicu Alexandrescu, omul care aici conducea SVSU Petrila.
A plecat în Anglia pentru că i s-a ivit ocazia, lui şi familiei, iar după câteva luni în care doar s-a adaptat, l-am văzut spunând că face exact acelaşi lucru, dar cu zâmbetul pe buze. Şi asta e singura diferenţă. Acum, are o misiune foarte grea, la fel ca toţi angajaţii din sistemul din România, dar nu se plânge, îşi asumă şi riscuri şi, cu siguranţă, au şi acolo temerile lor. Dar faptul că oamenii pe care îi salvează, şi nu doar ei, îl apreciază, asta spune totul despre starea de spirit a celor ce intervin acolo.
„Nu există persoană să mă vadă în ambulanţă şi să nu ne facă cu mâna, sau să ne zâmbească. Nu mai zic că ne pun ciocolată în parbrize şi chestii de genul acesta, ce nu pot decât să ne detensioneze. Sau, dacă ne oprim să ne luăm de mâncare, toată lumea se dă la o parte şi avem prioritate absolută peste tot”, mai spune Nicu.
Ne sfătuieşte pe toţi să respectăm izolarea şi, pe pagina lui de socializare sunt postate mereu filmuleţe optimiste, în care, oameni din diverse categorii sociale, îşi arată solidaritatea cu ambulanţierii englezi. Este o luptă oarbă, pe care, dacă nu putem vedea efectiv, unii o simt acut.
Şi în Anglia sunt multe victime, însă, regulile trebuie respectate. Aproape 9.000 de decese au fost înregistrate în această ţară şi peste 62.000 de oameni sunt confirmaţi cu COVID-19.
Diana Mitrache