Ministrul Sănătăţii a venit la Deva, unde a recunoscut haosul de la Spitalul de Urgenţă din Deva şi a instituit aici o conducere militară. Decizia a venit după ce de două conducerea acestei unităţi a fost demisă, ori şi-a dat demisia, iar personalul şi pacienţii internaţi acolo vor fi toţi testaţi.
În plus, toate cazurile non-covid care se prezintă la această unitate medicală, vor fi redirecţionate din urgenţă, către alte spitale.
„Am avut un management care nu a făcut faţă şi lipsa de autoritate a făcut ca să avem parte de demisii. În acest moment, am instalat medici militari”, a spus Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii. Echipamente, materiale sanitare, medicamente au ajuns la Deva marţi seară, iar ministrul a verificat personal situaţia din spital. Managementul militar va fi impus atât timp cât va fi nevoie, după cum a precizat ministrul, iar în maxim 4 săptămâni ar putea să se treacă din nou la managementul civil. Asta, pentru că situaţia trebuie îndreptată şi toţi oamenii din spital vor fi testaţi, personalul urmând să fie carantinat.
„La spitalul din Deva, în acest moment nu există circuite, iar dacă există, nu sunt respectate. Avem de făcut o muncă, care trebuie să înceapă cu personalul medical, care dacă a fost infectat şi este acum negativ, poate continua munca. Cei care nu au fost testaţi, vedem în ce stare sunt, iar ei vor fi testaţi. Verificăm personalul din autoizolare, autoizolare pe care fiecare şi-a luat-o cum a vrut, în acest moment neexistând nicio anchetă epidemiologică din care să putem spune câţi doctori sunt infectaţi, câţi sunt la domiciliu, câţi carantinaţi. Vom testa tot ce înseamnă acum personal medical. Cei care sunt valizi vor face muncă, dar într-un regim de semi-instituţionalizare, dacă vor accepta. Cei care vor lucra la spital, vor merge în hoteluri, vor reveni a doua zi dimineaţa, să facă munca. Cei care nu, nu ne permitem să introducem în spital, venind din oraş, acelaşi virus”, a mai precizat ministrul Sănătăţii.
Echipamente, materiale sanitare, medicamente au ajuns la Deva aseară, iar ministrul a verificat personal situaţia din spital. Managementul militar va fi impus atât timp cât va fi nevoie, după cum a precizat ministrul, iar în maxim 4 săptămâni ar putea să se treacă din nou la managementul civil.
În acest moment, ministrul Nelu Tătaru a spus că în spitalul din Deva sunt internaţi 111 pacienţi, din care 85 sunt confirmaţi pozitiv.
Până la ora vizitei ministrului Sănătăţii, în judeţul Hunedoara erau 174 de persoane confirmate pozitiv la Covid -19, iar miercuri, până la prânz, erau raportate 3 noi decese în Hunedoara. Vorbim despre un bărbat de 64 de ani, care a decedat la Spitalul din Cluj, de o femeie de 61 de ani, internată cu ciroză hepatică la Orăştie şi un bărbat de 67 de ani, care iniţial s-a prezentat la spitalul din Brad, iar apoi a fost transferat la Orăştie şi, în final la Deva, unde pe secţia ATI a murit.
Diana Mitrache