Universitatea Petroşani a brevetat viziere pentru spitale

Profesorii, doctoranzii şi studenţii de Universitatea din Petroşani au brevetat, după nişte modele  preexistente, viziere pe care acum le scot la imprimanta 3D şi în câteva zile le vor face cadou celor din spitale.
Este încă un ajutor ce vine din partea comunităţii academice din Valea Jiului, iar în scurt timp, personalul medical va avea posibilitatea să se protejeze mai bine.
Rectorul Universităţii din Petroşani, profesorul Sorin Radu spune că ideea a venit în cel mai potrivit moment şi că acum se lucrează din plin, pentru a da o mână de ajutor celor ce chiar au nevoie.  „Venim şi noi în sprijinul eforturilor pe care le fac medicii şi asistentele medicale la spitalul din Petroşani şi, dacă s eva putea, şi la celelalte spitale, din Lupeni sau Vulcan. Le pregătim nişte viziere. Am cumpărat materialele necesare, avem imprimanta 3D şi deja am realizat primele 10 bucăţi”, a spus prof univ dr habil Sorin Radu, Rectorul Universităţii din Petroşani.
Vor face viziere cât mai multe, iar  cei de la universitate spun că le-au creat după o idee proprie.  „După cele făcute deja, am luat conturul şi m-am gândit că, dacă tot sunt consumabile, să le facem din ceva uşor şi am ales cartonul şi polistirenul extrudat, un elastic, o folie  transparentă de la un vechi proiector, că tot nu îl mai foloseam şi am zis să le folosim acum şi asta e tot”, a spus Nicolae Marius Leonard, doctorand Universitatea din Petroşani.

Coordonatoarea doctoranzilor spune că a gândit până şi sistemul de igienizare, care să fie unul cu lămpi ultraviolete şi că producţia este în plină desfăşurare. „Două  dintre modele sunt preluate după modele disponibile în comunitatea Covid, dar noi le-am printat şi am văzut că timpul de printare variază de aproape 3 ore, la 2 ore şi din acest motiv ne-am gândit le o soluţie care să reducă puţin timpul de listare şi avem acum un model pe care l-am proiectat aici la universitate. Presupune utilizarea unor materiale simple, decupate după un şablon şi se asamblează cam într-o jumătate de oră”, a precizat Prof univ Monica Leba, coordonator Şcoala doctorală la Universitatea din Petroşani.
La acest prototip au lucrat cei din colectivul de la Automatică şi Calculatoare, doctoranzii şi doctorii din domeniu. Pentru sterilizarea lor, la final, cei de la Universitatea din Petroşani au comandat lămpi UVC şi acum pregătesc inclusiv încăperea unde vor face acest lucru. În scurt timp, după aceasta, vor ajunge la medici şi la asistentele care au nevoie de ele în Valea Jiului.
Diana Mitrache

Advertisements

2 comentarii la „Universitatea Petroşani a brevetat viziere pentru spitale

 • 2 aprilie 2020 la 19:28
  Permalink

  De la a scoate la imprimante niste modele facute de altii si postate pe site-uri gen thingiverse, cults3d, etc. pana la brevet e cale lunga ! De ce nu putea fi un simplu gest umanitar fara abureala de brevet „scapata” in text ??????

  Răspunde
 • 3 aprilie 2020 la 07:19
  Permalink

  Stiti ce nu inteleg eu ? Sunt atatea asociatii si institutii care se lauda ca doneaza viziere spitalului de urgenta Petrosani, dar cu toate astea personalul tot nu are !! Sunt sectii unde e cate-o singura vizira la un schimb intreg , oare unde dispar toate vizierele ????

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.