Zvonuri, numărul mare de angajaţi din sistemul medical infectaţi cu COVID, pacienţi trimişi de la un spital la altul, într-un cuvânt haos şi multă panică. Aşa se poate descrie acum situaţia din spitalele de la noi, iar angajaţii din Spitalul de Urgenţă Petroşani spun că se tem că se pot infecta.
Mai toţi cei care lucrează la această unitate medicală au fricile lor, deloc de neglijat, în lupta cu un sistem sărăcit de sănătate, iar una dintre asistente spune că şi acum sunt deficienţe. Femeia, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, a povestit cum se petrec lucrurile în ambulatoriu şi a menţionat că se teme că aici vor veni pacienţii de la Deva, pentru oncologie, secţie care acolo s-a închis după infectarea medicilor.
„Cel mai mult, în acest moment, la SUP, ne temem că triajul în ambulator, nu se face aşa cum ar trebui. Triajul este făcut de către femeile de servici, care le prezintă pacienţilor, care intră, o declaraţie, pe  care o completează, cum că nu ar fi fost în zonele  roşii, ceea ce mi se  pare insuficient. Având în vedere că, la Spitalul de Urgenţă din Deva, s-a întâmplat ce s-a întâmplat şi medicii oncologi sunt pozitivi, cazurile de acolo au fost redirecţionate la Hunedoara, Orăştie, Petroşani, ne temem foarte foarte mult. Există şi pacienţi care au venit deja”, a spus, sub protecţia anonimatului, o angajată a spitalului din Petroşani.
Mai mult, femeia susţine că deja unii dintre aceştia au sunat să afle cum să se programeze. „Au încercat să sune şi deja unii au venit”, a mai spus femeia, întărind astfel ideea că sunt în pericol.
Medicul Alin Vasilescu, managerul spitalului, spune că este pregătit şi că încă nu s-au luat măsuri mai drastice, pentru că nu a fost cazul. „În principiu, pacienţii de la Deva au varianta secţiei de la Hunedoara şi au varianta secţiei de la Orăştie. Dacă va intra în discuţie să apară şi pacienţi din această categorie şi la Spitalul de Urgenţă din Petroşani vor trebui luate măsuri de siguranţă şi care, pentru un număr decent de pacienţi, îl putem lua”, a precizat dr Alin Vasilescu, manager SUP.
Totuşi, medicul afirmă că îşi înţelege angajaţii, pentru că s-a dovedit că sistemul a clacat în multe părţi. „Frică există la oricine, măşti de protecţie există la ora actuală, deci echipamentele ajung, în principiu, şi pentru o săptămână, cu condiţia să nu fie vreun aflux foarte mare. Dacă va fi, atunci echipamentele nu vor fi suficiente. Există combinezoane pentru COVID, viziere, ochelari, mănuşi, problemele care ar fi cu semne mari de întrebare ar fi măştile FFP 2 şi FFP3, care se găsesc extrem de greu pe piaţa materialelor sanitare”, a mai adăugat dr Alin Vasilescu.
Până acum, au fost raportate oficial 357 de cazuri de infecţii în rândul angajaţilor din sistemul medical. Dintre aceştia, 16 sunt din Hunedoara. Aici au fost infectaţi cu noul virus 5 medici, 9 asistenţi  medicali, o infirmieră şi o îngrijitoare, în timp ce pacienţii de pe secţia de Oncologie a spitalului din Deva îşi caută o secţie la care să se trateze şi să îşi ia medicaţia necesară.
Diana Mitrache