Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră si Protectie Antiexplozivă din Petrosani este singura institutie din tară care poate organiza cursuri de pregătire în vederea autorizării Persoanelor Juridice şi Fizice cu responsabilităţi pe linia desfăşurării unor activităţi în legătură cu echipamentele tehnice şi instalaţiile electromecanice din spaţiile industriale cu pericol de atmosfere explozive.
Iar, pentru a veni în sprijinul celor care doresc să obţină un atestat în acest domeni, specialiştii de la INCD INSEMEX Petroşani s-au adaptat în această perioadă şi organizează cursurile on-line.
„Abordăm organizarea de cursuri în segmentul online pentru a putea onora solicitările adresate de cei care lucrează în mediile potenţial explozibile. Astfel, beneficiarii nu mai sunt nevoiţi să vină la sediul nostru, evitându-se să stea prea mulţi la un loc, deci în grupuri. Un asemenea curs durează două-trei zile, în funcţie de specific. Testul se dă tot online, urmând emiterea autorizaţiei pentru domeniul respectiv. Legat de cazuistica de coronavirus, la noi nu sunt probleme la nivel instituţional. O singură colegă s-a autoizolat, ţinând cont că soţul ei a revenit din străinătate şi au decis să o facă, preventiv. O altă schimbare e că pe perioada lunii aprilie trecem la un program special, activând sub formă de telemuncă. Sperăm cu toţii ca lucrurile să revină la normal cât mai repede. Să avem sănătate, să fim solidari şi să ne gândim la binele colectiv”, a fost îndemnul lansat de dr. ing. George Artur Găman (foto), directorul general al INCD Insemex Petroşani.
Reamintim faptul că, în cadrul INCD-INSEMEX Petroşani funcţionează un departament de certificare a persoanelor, pe domenii de activitate. Acesta a luat fiinţă în anul 2002, fiind acreditat RENAR (acronimul Asociaţiei de Acreditare din România). În cadrul său, se pot realiza instruirea şi certificarea unor categorii precum: persoane cu responsabilităţi privind activităţile de proiectare, producţie şi reparare a echipamentelor şi sistemelor protectoare destinate utilizării în atmosfere potenţial explozive; persoane cu răspunderi specifice pentru riscuri la locurile de muncă cu pericol de atmosferă potenţial explozivă; mecanici de locomotivă în mine cu regim grizutos; persoane care deservesc instalaţiile telegrizumetrice; cele care realizează lucrări de verificare, reparare şi întreţinere a gazanalizoarelor staţionare şi portabile din dotarea unităţilor miniere; cele responsabile cu verificarea explozoarelor; artificieri; pirotehnişti; persoane care se ocupă cu coordonarea lucrărilor de împuşcări masive; cele cu activitate de coordonare a lucrărilor de împuşcare; cele responsabile cu securitatea muncii pentru închideri de mină/cariere; cele ce asigură controlul parametrilor specifici degazării minelor; cele ce susţin controlul calitativ şi cantitativ al aerului de mină; colectori de probe de aer pentru industria extractivă; colectori şi laboranţi de probe de praf pentru industria extractivă; persoane care au ca domeniu de activitate certificarea psihologică; cele responsabile cu aplicarea tehnologiei de inertizare la unităţile miniere; laboranţi de analize a gazelor pentru industria extractivă şi nu în ultimul rând, se mai bifează şi formarea de formatori.
De asemenea, tot pe această ramură, mai activează un grup de atestare a respectării cerinţelor pentru instalaţiile tehnice din arii cu pericol de explozie şi un grup de autorizare salvare pentru instruirea şi autorizarea de salvatori, a personalului de control-coordonare, a mecanicilor de întreţinere, respectiv reparare a aparaturii de salvare şi de autorizare a salvatorilor care urmează să lucreze în condiţii de umiditate şi temperatură ridicată.
Marius Mitrache