Nu mai puţin de 10 adrese au fost trimise într-o lună şi jumătate spre toate organismele din judeţ şi nu numai, cu privire la faptul că exploatarea lemnului de pe Taia pune în pericol alimentarea cu apă a populaţiei din Valea Jiului. În zadar, spun cei de la Apa Serv care şi-ar dori, aşa cum spune managerul, să fie duminică în fiecare zi. Că atunci nu se taie copaci.
Nimeni nu a luat măsuri care să îi oprească pe cei ce exploatează lemnul pe Taia. Zi de zi taie copacii şi îi trag pe firul apelor, iar asta afectează în cel mai grav mod alimentarea cu apă a populaţiei din estul Văii Jiului, respectiv din Petrila şi Petroşani nord. Situaţia nu este o surpriză pentru nimeni şi acum se intensifică, pentru că se mai topesc zăpezile din munte şi apele aduc şi mai multe impurităţi în staţia de tratare a apei. „Vin topirile de zăpadă şii avem probleme cu cei care taie păduri pe Taia. Avem un istoric din 16 februarie, de când zi de zi am oprit staţia Taia, iar asta în condiţiile în care în alte staţii din Valea Jiului, unde şi acolo se topeşte zăpada, nu există să fi oprit funcţionarea. Problemele sunt clar generate de exploatările forestiere. Culmea, când vin controalele se limpezeşte apa”, a spus Cristian Ionică, manager Apa Serv Valea Jiului.
Controalele, însă, nu au speriat niciodată ţapinarii şi nici nu i-au oprit aşa, încât acum staţia de pe Taia este zilnic oprită şi curăţată. Este o măsură ce nu afectează şi populaţia, pentru că se trece pe alimentarea cu apă din surse alternative, însă, cei de la Apa Serv trag încă un semnal de alarmă, pentru că este nevoie de apă, 8.000 de abonaţi cu aproximaţie, sunt acum alimentaţi cu apă din staţia de la Taia, care tratează apa, dar are nevoie să fie suplinită, de foarte multe ori, de cea de la Jieţ. De aproape două decenii nu s-au făcut investiţii aici, iar acum urmează să fie implementat un proiect ce clar va face din acest obiectiv unul dintre cele mai bune de profil.
Din anii 2000, aici nu s-a mai făcut nimic, angajaţii lucrează cu tehnologii învechite, iar la orice ploaie mai puternică, ori acum, la topirea zăpezilor, staţia nu funcţionează cât să asigure parametrii de calitate a apei, motiv pentru care este oprită.
Diana Mitrache