Minerii lucreazã cu tehnologie veche de zeci de ani. Sunt instalatii de extractie cu duratã depãsitã care pun în pericol activitatea.
Pentru acestea se va efectua o revizie. Este vorba de toate utilajele de acest tip de la cele patru unitãti miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara.
”În baza reglementãrilor în vigoare masinile de extractie a cãror duratã normalã de functionare este depãsitã, vor fi expertizate de cãtre unitãti specializare. Pentru mentinerea în functie a instalatiilor de extractie ce deservesc sucursalele miniere din cadrul Directiei Miniere, în scopul transportului de personal, materiale si substantã mineralã utilã este nevoie de a efectua o expertizã tehnicã, verificãri, reglaje si lucrãri de reparatii programate sau la cererea beneficiarului. Expertizele tehnice, verificãrile, reglajele si lucrãrile de reparatii se vor face la elementele instalatiei de extractie a cãror defecte pot produce accidente tehnice sau umane, de cãtre o unitate specializatã. Programarea masinilor de extractie cu durata de functionare depãsitã se va face în functie de starea fizicã a lor, de gradul de solicitare, precum si de rezultatele controlului la doi ani. Instalatiile scadente pânã la încheieerea contractului, vor deveni prioritare în momentul încheierii acestuia”, aratã documentul.
În activitatea de subteran, zona de activitate mare, cu instalatii si echipamente care presupun efort fizic deosebit si suprasolicitare nervoasã si vizualã, corelate cu un grad ridicat de profesionalism menite sã asigure sguranta în functionare si prevenirea pericolelor, incidentelor sau avariilor, lucru în spatii închise, izolate, limitate si înguste de lucru si circulatie, pozitie incomodã de actionare la locurile de muncã, microclimat cu umezealã, temperaturi ridicate, zomot si trepidatii, aeraj si iluminat artificial, presiuni ale rocilor, exploatarea sub nivelul hidrostatic, degajãri de gaze, praf de crbune si piatrã sunt câteva din dificultãtile cu care se confruntã minerii.
Cosmin BACIU