Spitalele din Valea Jiului si nu numai se confruntã cu o situatie fãrã precedent din cauza alertei de coronavirus.
În fiecare zi creste numãrul cazurilor persoanelor infectate cu acest temut virus, iar spitalele sunt la limita functionãrii. În unele cazuri, cadrele medicale s-au îmbolnãvit si ele, iar în altele unitãtile medicale nu au cele necesare pentru a acorda ajutor în conditii de sigurantã.
Asa se face, cã s-a apelat la mila publicã. Semenii, cei care au avut nevoie de ajutorul cadrelor medicale sunt acum rugati sã întoarcã favorul. Spitalele cer, cu disperare, ajutor, fie în bani, fie de echipamente necesare.
În 2017, Comisia Europeanã arãta cã sistemul medical din România este subfinantat. Sistemul de sãnãtate din România suferã din cauza finantãrii reduse, ba, mai mult, chiar si resursele disponibile sunt utilizate ineficient, în timp ce lipsã de informatii îngreuneazã orice initiativã de îmbunãtãtire a sistemului, aratã un raport al Comisiei Europene, realizat împreunã cu OCDE si Observatorul european pentru sisteme si politici de sãnãtate.
”Sistemul sanitar din România este caracterizat prin finantare scãzutã si utilizare ineficientã a resurselor publice, cu cele mai scãzute cheltuieli pe cap de locuitor ca pondere din PIB în UE. Lipseste acoperirea universalã, desi populatia neacoperitã are acces la un pachet minim de servicii. Existã si inegalitãti cu privire la accesul la servicii între populatia din zonele rurale si cea din zonele urbane, ca si pentru grupurile vulnerabile. Eforturile recente includ crearea unor centre comunitare de îngrijire pentru a îmbunãtãti accesul, inclusiv pentru populatia romã. Cheltuielile „din buzunar” reprezintã o cincime din cheltuielile totale cu asistenta medicalã si includ plãtile directe si plãtile neoficiale. Acestea din urmã sunt considerate a fi larg rãspândite si substantiale, dar totusi greu de estimat, împiedicând efectuarea unor calcule de încredere pentru evaluarea ponderii reale a cheltuielilor private din domeniul sãnãtãtii. Accesibilitatea din punctul de vedere al costurilor este principalul motiv pentru nevoile nesatisfãcute de asistentã medicalã raportate”, arãta raportul Comisiei Europene în urmã cu 3 ani.
Tot atunci se mentiona si cã ” Eforturile de îmbunãtãtire a sistemului sunt îngreunate de lipsa de informatii. Nu sunt date suficiente pentru a evalua calitatea asistentei, iar evaluarea tehnologiei medicale se aflã încã într-un stadiu de dezvoltare incipient. Nu existã criterii clare pentru alocarea resurselor si sunt disponibile dovezi insuficiente pentru îmbunãtãtirea raportului cost-eficacitate. De asemenea, nu existã un sistem în vigoare care sã asigure o distribuire echitabilã a institutiilor si a resurselor umane în domeniul sãnãtãtii în toatã tara, pentru a depãsi inegalitãtile între zonele rurale si cele urbane”.
Si la începutul acestui an, ministrul Sãnãtãtii, Victor Costache, mentiona cã sistemul sanitar din România este pe rosu în toate sectoarele din cauza subfinantãrii cronice.
“Aceastã subfinantare cronicã a programelor de sãnãtate si a tot ce înseamnã medicinã din România ne-a dus la situatia în care suntem – un sistem sanitar care este pe rosu în toate sectoarele, rapoarte critice justificate din partea Comisiei Europene si trebuie sã ne trezim, sã nu ne mai furãm cãciula. Subfinantând medicina vom rãmâne si vom bate pasul pe loc”, a afirmat Victor Costache, la începutul acestui an.
Cosmin BACIU