„Dumnezeu mi-a trimis un înger tare”, obisnuia sã spunã bãtrânul pe care în octombrie l-am sãrbãtorit cu mare fast la Lupeni. Mos Stefan Gros, bãtrânul cunoscut în toatã tara pentru felul sãu de a glumi, a murit la finele sãptãmânii trecute, într-un stupid accident. A fost cãlcat de un tractor.
Emil Pãrãu, omul care i-a fãcut prima carte de muncã dupã ce Mos Stefan  trecuse de 90 de ani, a povestit cum s-a petrecut totul. „L-am sunat sâmbãtã pe la 17,00, cã asa am vrut eu sã îl aud. Parcã am avut o presimtire. Era bine, la Arad, cu oile. Voiam doar sã îi spun cã se pãzeascã de gripã. Mi-a spus cã pe el nu îl prinde, cã e cu oile la munte. Apoi a zis cã e tare fericit si cã stã la fiul sãu. La ora 18,00 am aflat cã, un bãrbat din gospodãrie de acolo, a dat cu spatele si l-a cãlcat cu un tractor. A murit imediat”, povesteste Emil Pãrãu, omul care l-a auzit, imediat dupã finalul ultimei lor convorbiri telefonice, cum îi spunea, înainte sã închidã telefonul, fiului sãu cã e fericit pentru cã „Pãrãu a prins drag de mine”.
Mos Stefan a împlinit, în 26 octombrie 2019, 102 ani si la petrecerea organizatã la Lupeni am avut ocazia sã îl vãd jucând, chiuind si recitând poezii. Dar a apucat cei 102 ani, pe care i-a râvnit, mizând pe gena bunã, mostenitã de la bunicul si tatãl sãu, iar la 102 ani, familia l-a sãrbãtorit. Am fost acolo si l-am gãsit pe mos Stefan la masã, chiuind de bucurie, recitând poezii despre Valea Jiului si fãcându-mã sã râd, atunci când am ridicat tonul ca sã îi vorbesc, desi nu era nevoie. Mos Stefan vedea si auzea perfect. „Nu îmi vine sã cred cã am 102 ani. Nu. Vã spun pe cuvântul meu de om bãtrân. Mã gândesc asa: sã am eu 102 ani? Mi-a dat Dumnezeu putere si o minte dezvoltatã si pot sã stau de vorbã cu  oricine si, dacã mã întreabã cineva ceva, îi rãspund. Ce nu stiu, iau pozitia mutului, ca sã nu zic prostii. Asa mã simt acum cu o voie bune, de parcã am tot 20 de ani”, mi-a spus Stefan Gros, în ziua în care l-am sãrbãtorit la 102 ani.
Diana Mitrache