Spitalul de Urgentã din Petrosani, cel mai mare din Valea Jiului, este la un pas de a intra în carantinã. Sunt 11 cadre medicale infectate cu COVID, zeci de cadre medicale izolate la domiciliu si alte zeci care asteaptã rezultatele testãrilor.
Mii de pacienti cu cancer sau care au nevoie de dializã nu vor mai beneficia de serviciile medicale ale Spitalului de Urgentã din Petrosani, dacã se decide carantinarea acestuia. Dat fiind numãrul mare de cazuri cu infectie COVID-19 la unitatea medicalã, aceasta ar putea intra în carantinã. Asta înseamnã cã nimeni nu intrã si nimeni nu iasã. Timp de 14 zile. Decizia este la cei de la Institutul National de Sãnãtate Publicã si Directia de Sãnãtate Hunedoara.
Dacã se va declara carantinarea Spitalului de Urgentã din Petrosani niciun pacient nu va fi externat si nici internat. Mai grav este faptul cã sutn sute de oameni în Valea Jiului care depind de serviciile medicale de la acest spital. Pacientii cu cancer sau dializã nu vor mai beneficia de tratament în cele 14 zile de carantinã.
”Din punct de vedere legal, pe baza unei hotãrâri apãrute în cursul zilei de vineri, orice zonã în care apar mai mult de 3 cazuri COVID pozitive cu legãturã epidemiologicã între ele, în cazul de fatã (cel al Spitalului de Urgentã Petrosani –n.r.) lucrurile sunt clare, acea zonã poate fi carantinatã. Aceastã carantinare a Spitalului de Urgentã Petrosani, dacã va intra în discutie si locul de decizie este DSP, presupune închiderea spitalului cu tot ceea ce înseamnã angajati, pacienti. Presupune completarea efectivului de angajati cu aceia necesari pentru ca pacientii care rãmân în grija celor care rãmân în spital sã îsi poatã continua tratamentul”, a declarat medicul Alin Vasilescu, managerul SUP, la MONDO TV.
De altfel, si unitatea de primiri-urgente va fi afectatã de o astfel de decizie privind declararea carantinei la SUP.
”Din punct de vedere al celorlalte implicatii, vor apãrea probleme cu serviciul UPU. În momentul în care acesta nu va mai fi, zona Valea Jiului va rãmâne fãrã punctul central de rezolvare a situatiilor de urgentã. Rãmân celelalte douã spitale (Lupeni si Vulcan –n.r.), care nu au capacitatea nici ca specialisti, si nici ca aparaturã si functionalitate si existã o serie de probleme legate de celelalte servicii absolut obligatorii pe care le furnizeazã Spitalul e Urgentã Petrosani, serviciul de dializã, serviciul de oncologie, partea de chimioterapie, dar si de pacientii cronici care au nevoie de prescriptiile din ambulatoriu. În momentul în care se carantineazã spitalul pentru 14 zile, rãmân fãrã posibilitatea ca aceste prescrieri sã se facã”, a mai spus sursa citatã.
Dacã cumva se va declara carantinarea Spitalului de Urgentã din Petrosani, atunci s-au crea si o problemã socialã. Circa 500 de familii ar putea fi afectate.
”Mai existã o problemã pe care ar genera-o o astfel de actiune, de carantinã, faptul cã în momentul în care se carantineazã personalul Spitalului de Urgentã Petrosani, aceasta ar presupune cã cei din spital vor rãmâne în spital, cei de la domiciliul vor rãmâne acasã cu familiile. Automat generãm un numãr  de circa 300-500 de familii care nu mai au posibilitatea de a-si întretine traiul de zi cu zi, adicã sã aducã cele stric necesare”,  a mai spus managerul SUP.
Totul a plecat de la tânãra de 26 de ani din Aninoasa care nu a considerat nici necesar si nici oportun de a informa cadrele medicale de situatia ei. Timp de 4 zile aceasta s-a prezentat pe la unitatea de primiri-urgente a Spitalului de Urgentã din Petrosani, a chemat ambulanta de douã ori la domiciliu, a fost la investigatii medicale la o clinicã privatã din municipiul Hunedoara, iar apoi a revenit la spitalul din Petrosani unde a fost internatã pe sectia de neurologie. Nici atunci nu ar fi informat cadrele medicale de situatia ei. Conducerea unitãtii medicale a aflat de la jandarmi cã femeia a pãrãsit domiciliul unde ar fi trebuit sã stea în izolare. Femeia de 26 de ani a fost diagnosticatã cu COVID-19, iar de aici, precum piesele de domino, s-a rãsfrânt asupra cadrelor medicale de la Spitalul de Urgentã din Petrosani.
Cosmin BACIU