Directorul medical al Spitalului Judetean de Urgentã din Deva, Dr. Claudiu Antal, anuntã cã, începând de astãzi, corturile de triaj amplasate la Unitatea de Primiri Urgente sunt functionale.
De asemenea, în scurt timp vor fi functionale si corturile de triaj de la Ambulatoriul de specialitate, Centrul de Sãnãtate Mintalã si Baia Sãratã.
Pacientii care se vor adresa Spitalului Judetean de urgentã din Deva vor trece printr-un triaj care se va face, deocamdatã, în douã corturi dotate cu toate utilitãtile necesare (electricitate, apã, canalizare). În cortul nr. 1 pacientii vor completa un prim chestionar si vor lua contact cu un asistent care va purta echipament de protectie specific.
Foarte important! Oamenii nu trebuie sã intre în panicã, procedura este una normalã în astfel de cazuri.
Astfel, pacientii care nu provin din tãri care sunt înscrise în lista zonelor afectate (zone rosii sau galbene), respectiv nu au intrat în contact cu persoane depistate „pozitiv” cu virusul SAR-CoV-2 sau nu prezintã simptomatologie minimã de potential infectare cu SAR-CoV-2, vor fi directionati spre UPU si sectiile spitalului pentru spitalizare de zi sau continuã.
„În cazul pacientilor care sunt fie contacti fie din afara tarii sau/si zonele cu risc vor completa chestionarul nr. 2 si vor fi transferati în cortul nr. 2, spatiu destinat izolãrii. Pacientii suspecti vor fi echipati cu mãsti si mãnusi. De aici, vor fi transferati în spatiul de izolare din Unitatea de Primiri Urgente, urmând ca deciziile medicale în privinta acestora sã fie luate de medici, conducerea DSP si conducerea SJU Deva”, declarã dr. Claudiu Antal, director medical al SJU Deva.
Potrivit sursei citate, în cazul pacientilor care ajung la SJU Deva cu autospecialele Serviciului de Ambulantã Judetean sau ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã, cãrora li s-au efectuat formalitãtile pentru suspiciune ridicatã de infectie cu SAR-CoV-2, vor merge direct în spatiul de triaj din spatiul UPU unde vor fi consultati si evaluati clinco-biologic, se vor recolta probe biologice de la DSP dupã caz, urmând a fi izolati în spatiul destinat special în cadrul sectiei Boli Infectioase etaj 1. Reprezentantii SJU Deva spun cã în functie de evolutia din urmãtoarele zile, pot fi fãcute modificãri pentru fluidizarea circuitelor.
În ceea ce priveste corturile amplasate la Ambulatoriul de specialitate, Centrul de Sãnãtate Mintalã si Baia Sãratã, pacientii vor urma aceeasi procedurã cu mentiunea cã, în cazul în care prezintã simptomatologii minime de infectie sau suspiciune cu SAR-CoV-2, vor fi transferati în izolare la cortul nr. 2 de la UPU, ulterior în spatiul de izolare din UPU dupã caz.
De asemenea, conducerea SJU Deva a fãcut demersurile necesare pentru a suplimenta personalul de pazã si ordine publicã pentru a preveni riscurile sociale ce pot fi generate de posibile situatii tensionate.
Conducerea SJU Deva face apel la calm, încredere si responsabilitate. Medicii si personalul sanitar sunt pregãtiti sã ofere asistenta necesarã tuturor pacientilor!
Biroul de presã