13 persoane infectate cu COVID-19
90 de angajati în izolare la domiciuliu
O sectie închisã si concedii anulate

Sunt cifrele reci care dau fiori angajatilor Spitalului de Urgentã din Petrosani. Este piramida, de la acest moment, al unui singur caz confirmat de coronavirus.
Spitalul de Urgentã din Petrosani se confruntã cu o crizã fãrã precedent. 90 de angajati ai unitãtii medicale, între care asistente si infirmiere, se aflã în izolare la domiciliu, dupã ce tânãra de 26 de ani din Aninoasa nu a anuntat cã trebuie sã se izoleze la domiciliu venind dintr-o zonã rosie, din Italia.
Cadrele medicale aflate în concediu au fost chemate la lucru pentru a face fatã volumului mare de muncã.  Douã sectii sunt afectate, iar conducerea spitalului spune cã încã reuseste sã facã fatã, dar cã medicii au fost nevoiti sã relocheze personal si de pe alte sectii. Spre exemplu, la UPU-SMURD au fost relocate cadre medicale de pe sectiile Interne si Chirurgie.
”Ne descurcãm cu greutate din cauza persoanelor aflate în izolare la domiciliu. Sunt aproximativ 90 de cadre medicale aflate în izolare la domiciliu”, a declarat managerul SUP, medicul Alin Vasilescu. Presedintele României, Klaus Iohannis, a declarat cã pot fi fãcute angajãri în sistemul medical, fãrã a fi nevoie de concurs. Este una din prevederile stãrii de urgentã care a fost decretatã pe tot teritoriul României. Doar cã managerii de spitale nu stiu încã din ce bani ar trebui plãtite cadrele medicale ce vor fi angajate. Spitalele nu suportã o astfel de cheltuialã, fondurile fiind total insuficiente.
”Încã nu am avut niciun fel de evaluare (în ceea ce priveste posibilele viitoare angajãri-n.r.). Personalul pe care ar trebui sã îl angajãm acum în conditiile spuse de domnul presedinte (Presedintele României Klaus Iohannis –n.r.) si în conditiile în care sunt precizate în ordinul respectiv sunt persoane care ar trebui plãtite. Nu s-a specificat nicãieri cã va exista o suplimentare a fondurilor în acest sens.
Ca atare, va trebui sã ne descurcãm cu personalul care existã”, a declarat managerul SUP, medicul Alin Vasilescu.
Sectia de Neurologie a Spitalului de Urgentã din Petrosani rãmâne în continuare închisã. Mare parte a cadrelor medicale aflate în izolare sunt de pe aceastã sectie unde tânãra fusese internatã.
Tânãra a revenit în tarã în 1 martie, si tot atunci a intrat în izolare la domiciliu, darã nu a respectat regulile impuse de Directia de Sãnãtate Publicã. S-a deplasat chiar si în Hunedoara, pentru a-si face un RMN. În seara de joi, 5 martie, tânãra s-a internat în Spitalul de Urgentã Petrosani, cu probleme neurologice, fãrã sã anunte medicii cã vine din „zona rosie” a Italiei. Abia a doua zi, reprezentantii unitãtii medicale au fost înstiintati de jandarmi cã pacientã se aflã pe lista persoanelor care trebuiau sã rãmânã izolate la domiciliu si de atunci au fost luate mãsurile pentru izolarea ei. Deoarece a pãrãsit domiciliul în care a declarat cã se va autoizola timp de 14 zile de la întoarcerea din Italia, a fost amendatã cu 10.000 lei. De asemenea, o anchetã penalã pentru nerespectarea mãsurilor  privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacã a avut ca urmare rãspândirea unei asemenea boli a fost deschisã în cazul tinerei.
Cosmin BACIU