Au anulat actiunile cu copiii, imediat dupã suspendarea cursurilor scolare, dar si întâlnirile cu tinerii. Însã, nu au cum sã renunte la bãtrânii rãmasi singuri acasã.
Sunt zeci de astfel de oameni a cãror singurã sansã sã supravietuiascã sunt angajatii de l caritas si acestia sunt atent monitorizati cu asistente calificate.
Zeci de bãtrâni au rãmas singuri acasã dupã ce copiii lor au luat calea strãinãtãtii, iar acum, când se impun o serie de restrictii, singurii pe care se bazeazã sunt angajatii de la Caritas. De ei au nevoie, iar pentru ca lucrurile sã meargã bine, protocolul privind igiena a fost mult restrictionat. Bãtrânii, însã, nu au fost pãrãsiti si sunt în continuare îngrijiti. „O situatie specialã o reprezintã bineînteles programul nostru de îngrijire la domiciliu. Avem peste 40 de vârstnici din Petrosani si Petrila pe care îi îngrijim zilnic si colegele noastre trebuie sã meargã la ei. Ei sunt lipsiti de orice ajutor, nu doar în aceastã perioadã. Organizatia Caritas a instituit o serie de mãsuri în ceea ce priveste igiena, având în vedere cã avem asistente medicale calificate si infirmiere, sunt familiarizate cu ceea ce înseamnã prevenirea transmiterii. Noi am suplimentat aceste protocoale si am rugat vârstnicii care se pot descurca sã limiteze pe cât posibil interactiunea cu îngrijitorii dar si cu alte persoane la domiciliu, dar trebuie sã îi ajutãm pe toti”, a explicat Alexandru Kelemen, director Caritas Valea Jiului.
Caritas este singurul ONG care are în grijã astfel de persoane si voluntarii, ori asistentele medicale sunt cele care le cumpãrã medicamente, le fac aprovizionarea si le trec pragul pentru a le lua o tensiune si a le verifica starea de sãnãtate. Asa cã, mai ales în aceste zile, oamenii sunt atent monitorizati si rugati sã îsi limiteze contactele cu exteriorul.
Diana Mitrache