Insolventa Complexului Energetic Hunedoara scoate din bugetul societãtii zeci de mii de euro. Dacã administratorul judiciar are un onorariu de 30.000 de euro si procent de ”succes”, acum evaluatorul care va inventaria activele societãtii va primi circa 60.000 de euro. Mai exact 58.600 de euro exclusiv TVA este suma pe care o va primi acesta. Comitetul creditorilor a votati oferã depusã de Darian DRS. Comitetul creditorilor este format din Administratia Fondului pentru Mediu, SNIMVJ, DGAMC, Administratia Bazinalã de Apã Mures. Sunt cei patru membri ai Comitetului Creditorilor care au votat pentru ofertã. Reprezentantul Hidroelectrica a fost absent. Astfel, ”cu votul a 4 dintre cei 5 membri ai comitetului creditorilor se aprobã oferta depusã de Darian DRS SA, la pretul de 58.600 euro exclusiv TVA, cu termen de finalizare a raportului de 36 zile lucrãtoare de la primirea informatiilor solicitate”.
Cine este firma care va inventaria activele CEH
Darian a luat fiintã în anul 1990, fiind una dintre primele societãti cu capital privat din România.
Compania a fost activã la început pe segmentul consultantei în implementarea sistemelor informatice de retele de calculatoare orientate spre gestiune economicã.
În anul 1993 activitatea s-a îndreptat cãtre serviciile de evaluare si consultantã în domeniul economic, management si consultantã financiarã, fiind implicatã în evaluãri încã de la începutul procesului de privatizare.
Din anul 1997 DARIAN începe activitatea de evaluare a proprietãtilor imobiliare specializate, odatã cu evaluarea activelor detinute de întreprinderi si continuând cu evaluarea primelor spatii comerciale intrate în procesul de privatizare. De asemenea, DARIAN a oferit asistentã clientilor sãi în elaborarea de planuri de afaceri, studii de restructurare, studii de fezabilitate în cadrul proceselor de obtinere a creditelor si finantãrilor.Administratorul judiciar al CEH a spus cã în ceea ce priveste activele societãtii trebuie acordatã o atentie sporitã, acestea fiind incluse într-o categorie specialã. ”Nouã ne revine datoria sã identificãm bunurile care vor face obiectul dãrii în platã. Trebuie sã fie rapoarte distincte pentru bunurile care merg pentru darea în platã. Vom cere si sprijinul ministerului de resort pentru a ne face o imagine fidelã a ceea ce se doreste si a ceea ce se va da în platã. Se vor da în platã la ANAF, vor intra în domeniul public al statului, dupã care se vor da în administrarea ministerului Economiei. (…) Va fi o diferentã fatã de ceea ce s-a fãcut în 2012. Acum ordonanta ne limiteazã la cele care sunt de interes strategic pentru sistem energetic national si cele care sunt viabile”, a spus Emil Gros, administratorul judiciar al CEH.
Cosmin BACIU