O ursoaicã ce a coborât sã se hrãneascã în zona de livezi din Dealul Babii, localitatea Vulcan a fost eliberatã de vânãtori, dupã ce  s-a prins într-un lat. Animalul s-a zbãtut mai bine de 20 de ore, pânã ce specialistii au gãsit tranchilizantul potrivit.

Ursoaica a fost vãzutã în lat de un localnic care îsi paste vacile în zona din Dealul Babii. Ciobanul sustine cã a observat un comportament ciudat la vaci si asa a realizat cã e un animalsãlbatic la el în ogradã. La câtiva pasi a gãsit ursoaica prinsã în lat, care se zbãtea si a sunat la 112.

„Duminicã, în jurul orei 10,00 urcam cu 3 vaci pe drumul de acces. Când am ajuns în grãdina casei, câinii au lãtrat înspre pãdure si o vitea a fugit în sus. Atunci am vãzut cam la 10 m a rãcnit ceva si s-a aruncat spre mine. Am vãzut cã e urs, am închis animalele în grajd si am sunat la 112. Urs am mai vãzut, dar asa cum era ãsta prins în capcanã si era periculos”, spune Stãnilã Pantiloi, crescãtorul de animale care a gãsit animalul La fata locului au venit jandarmii, politia si chiar primarul din Vulcan, care, ajutat de vânãtori s-au cãznit sã tranchilizeze ursoaica. Asta pentru a o scoate din latul în care risca sã se sugrume. „De duminicã ne-am cãznit. Le multumesc celor din Hateg, pentru cã lorle datorãm reusita actiunii. A fost o reusitã si ne-au ajutat si jandarmii si politia si vânãtorii. Nu stim dacã e braconaj. Asteptãm sã dea politia un verdict”, a spus Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan, care a condus întreaga actiune.

Pãdurarii sustin cã un astfel de caz e unic, dat fiind efortul urias depus pentru a imobiliza pe animalul rãnit, ce risca sã moarã spânzurat în lat. „Am aproape 40 de ani vechime ca vânãtor si m-am mai confruntat cu astfel de cazuri. Chiar acum o lunã am prins un mistret, dar ca acum era un caz dificil. Ieri am stat într-o mânã cu arma si în cealaltã cu pistoulul cu tranchilizante si nu am reusit cã anestezicul nu si-a fãcut efectul. Nu a reusit sã rupã lantul, cã altfel era tragic. Noi am asigurat paza pânã ce s-a trezit”, a spus Alexandru Dalea, vânãtor.

În cele din urmã, medicii veterinari veniti ticami din Hateg au reusit sã anestezieze ursoaica, i-au curãtat rãnile si apoi i-au fãcut si antidotul. „Ne-am deplasat aici sã sedãm ursul care era prinsîn capcanã. A fost dificil, dar s-am reusit. Am avut devoie de douã seringi cu sedative. Tranchilizantele cu care s-a încercat duminicã, nu au fost cele indicate si de aceea a fost nevoie de interventia noastrã”, a declarat dr. Bogdan Brehar, medic veterinar.

Ursul a stat ore în sir imobilizat în latul de otel gros de 8 mm, dar rãnile erau doar superficiale. A fost nevoie de o dezinfectare si nimic mai mult, dar organele abilitate vor verifica dacãputem vorbi de o capcanã pusã în zonãde braconieri.

Astfel de cazuri nu sunt singulare în Valea Jiului.În urmã cu mai multe sãptãmâni, un bãrbat a fost mutilat de un urs care a coborât din Parâng pânã la livada acestuia.

Specialistii îi sfãtuiesc pe crescãtorii de animale sã fie precauti si sã sune dupã ajutor imediat ce se iveste un astfel de caz.

Diana Mitrache