Zeci de sesizãri, tone de substante de tarare a apei, sesizãri la Garda de Mediu si niciun rezultat. Cei care exploateazã pãduri în zona Taia pun din nou în pericol populatia, care riscã sã rãmânã, în estul Vãii Jiului, fãrã apã potabilã.
Asta deja se resimte în presiunea scãzutã a apei la robinet si operatorul din zona noastrã si-ar dori sã fie mereu duminicã, pentru cã atunci apele sunt curate.
O situatie fãrã precedent este înregistratã în aceste zile, în care se pune acut problema si se cere ca apa sã nu fie întreruptã. Totul se leagã de cei care exploateazã pãduri în zona Taia.
De ani de zile nimeni nu reuseste sã stãvileascã efectele poluãrii si filtrele sunt mereu înfundate în statiile de tratare. Cei de la Apa Serv spun cã au chemat si Garda de Mediu, dar fãrã vreun rezultat concret. „De aproximativ 3 sãptãmâni e problema. În acest timp am anuntat pe cel care este direct rãspunzãtor pentru activitatea forestierã în bazinul forestier Ocolul Silvic Privat de la Lonea, am anuntat Apele Române, pe cei de la Garda de Mediu, am mers în teren, dar asteptãm mãsurile. Asta, pentru cã noi riscãm sã restrictionãm alimentarea cu apã potabilã pe toatã Petrila si pe Petrosani Nord”, a spus Cristian Ionicã, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Problema, una extrem de gravã, a ajuns pânã la Consiliul Judetean Hunedoara si autoritãtile promit controale zilnic. Asta, pentru cã alimentarea cu apã este în pericol.
„Dacã nu se va gãsi o solutie si firmele care exploateazã lemnul nu se opresc, mai ales acum când se topesc si zãpezile, putem rãmâne fãrã apã. Luãm mãsuri si vom face controale cu Garda de Mediu, zilnic, pentru ca oamenii sã beneficieze 24 de ore din 24 de apã”, a precizat si Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.
Cei de la Apa Serv stiu cine este responsabil, au fãcut diverse plângeri, iar acum spun cã pericolul este si mai mare. Si totul, într-o vreme în care restrictionarea apei ar crea mari probleme. „Mi-as dori sã fie mereu duminicã, pentru cã duminica nu se tulburã apele. Situatia este din ce în ce mai gravã si tinem la limitã rezervoarele de pe Petrila si Petrosani. Dacã apare vreo avarie în sistemul nostru de alimentare cu apã, având în vedere cã rezerva este la un nivel minim, ajungem în situatia sã se opreascã apa”, a mai adãugat Cristian Ionicã.
În zona Taia, cu stiinta Ocolului Silvic Lonea, se taie pãdurile si tapinarii coboarã zilnic, pe una dintre albiile din zonã, bustenii. Apa are o turbiditate uriasã si în statie ajunge amestecatã cu pãmânt si aschii de lemn, lucru ce impune functionarea cu restrictii a statiei Taia, una dintre cele ce urmeazã abia acum sã fie reabilitatã.
Diana Mitrache