Un hunedorean scrie istoria în Statele Unite ale Americii. Acesta este considerat un ambasador al României în Statele Unite. Este vorba de Mircea Goia. Acesta este originar din municipiul Lupeni, însã de mai multi ani locuieste în Statele Unite ale Americii.
Pasionat de film, fotografie si antreprenoriat, Mircea sustine de peste ocean industria de IT româneascã. Acum, hunedoreanul pune bazele primului festival de film românesc din statul Arizona.
Arizona Romanian Film Festival
Arizona Romanian Film Festival se numeste primul festival de film românesc din Statele Unite ale Americii. Mircea Goia povesteste, potrivit kudika.ro cã povestea a început cândva în septembrie 2019.
”Pe de-o parte, Daniela Kamrath de la Asociatia de Prietenie Româno-Americanã Alianta (asociatie înfiintatã de fosti ambasadori americani în România) m-a contactat pe mine si Anca Mizumschi, scriitoare emigratã de câtiva ani din România, ca sã ne propunã ideea unui festival de film românesc aici (Daniela stiind cã sunt pasionat de film). Pe de altã parte, Marie-Louise Paulesc, care este ca si mine, de vreo 15 ani în Arizona, se afla în conversatii cu Making Waves, care organiza un turneu al programului lor Romanians: 30 Years of Cinema Revolution si care, la vremea aceea, cãutau parteneri în mai multe orase din Statele Unite. Între timp, si Daniela, si Marie-Louise au intrat în legãturã cu Julie Paulesc, care este coordonatoarea cursurilor de limbã românã de la Arizona State University. Ne-am auzit cu totii la telefon, am povestit, ne-am întâlnit si ne-am hotãrât sã punem pe picioare festivalul. Într-un fel sau altul, toti ne doream un astfel de eveniment în Arizona, unde e o comunitate de români destul de mare (estimare neoficialã la 85.000 de oameni) si unde evenimentele culturale de felul acesta sunt destul de sporadice. Initial ideea era sã-l lansãm prin Octombrie-Noiembrie dar ne-am dat seama rapid cã timpul dedicat organizãrii ar fi fost prea scurt. Pânã la urmã ne-am hotãrât la Martie 20-22, 2020 datã care a rãmas bãtutã în cuie. (…) Festivalul de film este de fapt doar un prim eveniment pe care dorim sã-l organizãm în Arizona. Împreunã am format de fapt o asociatie cu personalitate juridicã (non-profit), numitã Arizona American-Romanian Cultural Collaborative prin care încercãm sã organizãm si alte evenimente culturale românesti”, spune hunedoreanul Mircea Goia, potrivit kudika.ro.
Potrivit acestuia, festivalul se adreseazã românilor, dar si americanilor care sunt dornici de a cunoaste o altã culturã.
”Am zis cã la prima editie sã facem un fel de introducere în cinematografia româneascã din ultimii 30 de ani. În fapt asa am pornit, cu ideea de Meet the Romanian Cinema (Fã cunostintã cu cinematografia româneascã). Asta s-a potrivit bine si cu retrospectiva organizatã anul aceasta, cu ocazia aniversãrii a 30 de ani de la Revolutia din 1989, de festivalul Making Waves din New York, care este cel mai cunoscut, mai mare si mai popular festival de film românesc din Statele Unite. Ca urmare, am fãcut un parteneriat cu Making Waves care, mai ales cã suntem la început, ne ajutã foarte tare. De exemplu, noi nu a mai trebuit sã facem muncã de negociere a drepturilor de difuzare a filmelor. Plus ca prin asocierea cu Making Waves împrumutãm sau ne molipsim putin, dacã pot sã spun asa de notorietatea pe care ei o au deja. Retrospectiva Making Waves este uriasã: 30 de filme (un film pentru fiecare an care a trecut de la Revolutie). Este cel mai mare program de film românesc organizat pânã la aceastã orã în SUA. Aceastã retrospectivã este initiatã de Making Waves Film Festival si Cinema Projects si îsi are originea la Film Forum New York unde a fost prezentatã în întregime în noiembrie anul trecut. Este produsã de Corina Suteu si Oana Radu si îi are ca si curatori pe Mihai Chirilov, Corina Suteu, si David Schwartz (Cinema Projects). Din aceste filme, noi am fãcut o selectie de sase pelicule care sã cuprindã, cât de cât, cei 30 de ani si care sã fie si captivante nu doar pentru români, dar si pentru americani. Cele sase filme pe care le-am ales sunt: Balanta, Moartea Dnului Lãzãrescu, 4 luni, 3 sãptãmâni si 2 zile, California Dreamin’, Pozitia Copilului si Câini”, mai spune hunedoreanul stabilit în Statele Unite ale Americii.
În cele 3 zile de festival vor fi proiectate douã filme pe zi.
Echipa Arizona Romanian Film Festival este alcãtuitã din Marie-Louise Paulesc,-profesor de comunicare la Arizona State University, Julie Paulesc–profesor la School of International Letters and Cultures si coordonatoarea cursurilor de limbã românã de la Arizona State University , Anca Mizumschi– scriitoare si psihoterapeut si Mircea Goia si ajutatã de voluntarii Zoia Manolescu, Nicole Petculescu, Ligia V. Pantea-Boici, Alina Lascau, Stefan Popescu, Ionut Geanã, Adela Sofariu, Mihai Sofariu, si Rãzvan Rotaru (toti locuiesc în Arizona).
Fost electrician, Mircea Goia trãieste visul American
Mircea Goia a fost electrician la o unitate minierã. În urmã cu câtiva ani a decis sã trãiascã visul american în Arizona. Mai exact, în anul 2005 a ajuns în Statele Unite ale Americii, dupã ce a câstigat la loteria vizelor. Viata sa din ”Tara tuturor posibilitãtilor” nu a fost mereu pavatã cu lapte si miere, însã datoritã ambitiei acesta a reusit sã îsi croiascã drumul spre visul american. Acolo a înfiintat comunitatea – RomanianStartups, un proiect social menit sã punã în legãturã si sã îndrume oamenii cu idealuri înalte, asemenea lui. Mircea doreste sã le împãrãseascã si altora cunostintele sale. Pasionat atât de antreprenoriat, cât si de cinematografie, acesta s-a alãturat în douã proiecte sociale menite sã ajute si sã ghideze cele douã comunitãti.
Cosmin BACIU