Autoritãtile locale din municipiul Lupeni au în vedere dezvoltarea zonei turistice Straja, motiv pentru care acum cautã investitori în acest sens. De câtiva ani se vorbeste de realizarea unor hoteluri de 4 si 5 stele în munte.
”Avem si lucrurile acestea în calcul (realizarea unor hoteluri de 4 si 5 stele în Straja – n.r.). Trebuie sã gãsim investitori. Avem si parcele noi. Avem în calcul si amenajarea celor existente. Avem un plan destul de bine structurat în ceea ce priveste Straja. Lucrãm la PUZ-ul (Planul Urbanistic Zonal – n.r.) care este finalizat în proportie de 90%. Este depus la Primãrie tot ceea ce înseamnã documentatie, adicã tot ceea ce înseamnã planse, circuite, ISU. Urmeazã sã obtinem avizele de la Mediu si Fondul Forestier pentru a putea aproba PUZ-ul”, a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
În Straja sunt amenajate 12 pârtii, pentru schi si snowboard, fiecare fiind echipatã cu instalatie de transport pe cablu. Pârtiile sunt întretinute cu ajutorul ratracurilor si a tunurilor de zãpadã artificialã.
Pentru fluidizarea si dezvoltarea transportului pe cablu, în 2018 s-a demontat teleschiul 3, pentru lãrgirea pârtiei, acesta fiind relocat paralel cu telescaunul 1, de pe pârtia Constantinescu. Cea mai semnificativã investitie din anul 2018 este cea a telescaunului cu patru locuri, debraiabil, din zona Crucii. Acesta se deplaseazã cu viteza de 4m/s, pe o lungime de 1300 metri. Telescaunul debraiabil porneste din zona Crucii Eroilor si urcã pânã spre finalul pârtiei Mutu. Pentru începãtori, covorul rulant a fost remontat si pozitionat în variantã finalã, pe pârtia Baloo, iar pentru asigurarea stratului de zãpadã artificialã pe tot parcursul sezonului s-au mai achizitionat cinci tunuri noi, numãrul total al tunurilor ajungând la 23, toate fiind rãspândite pe tot domeniul schiabil. O altã investitie asteptatã de turisti a fost telescaunul de pe Vârful Straja.
Cosmin BACIU