Toate scolile din România vor fi închise începând de miercuri, 11 martie, pânã în 22 martie, a anuntat premierul Ludovic Orban.  Mãsura ar putea fi prelungitã, dacã situatia o impune, iar pãrintii, care au constatat cã de miercuri copiii lor sunt ca în vacantã, spun cã nici nu stiu cum o sã se descurce acum.
Situatia fãrã precedent prin care trece si România din cauza epidemiei izbucnitã în China, si ulterior în Italia, din cauza coronavirusului, îi aduce pe pãrinti în imposibilitatea de a mai merge ei însisi la servici. Nu prea stiu ce vor face cu copiii si, fie cã vorbim despre cei de la grãdinitã, fie despre cei de la scolile primare, cu totii vor trebui sã stea cu cineva acasã.
Cei mai multi ne-au spus cã se vor descurca cu greu.
„Nu stiu ce o sã facem, cã nu stim ce este cu boala asta, ce ni se întâmplã. Nu am cu cine sã las copiii. Suntem la muncã si eu si sotul. Acum o sã stea copiii acasã. Nu stiu, chiar nu stiu cum mã voi descurca”, a mãrturisit sincer o mãmicã.
„Eu sunt bunicã si o sã am eu grijã de copii. Fata mea are noroc cã eu sunt acasã si am grijã de copii”, a completat femeia.
„Pãi ce sã fac? Nu stiu”, a strigat o alta, care era revoltatã cã mãsura s-a luat prea de pe o zi, pe alta.
„Îi tinem acasã de mâine. Nu e bine, dar asta este. Ce pot sã fac?”, s-a resemnat o alta.
Toate femeile erau venite la ora 12,00 în curtea unei grãdinite cu program normal, dar sunt si cazurile în care copiii erau la programul prelungit, pentru cã pãrintii lor chiar nu au cum sã îi ia înainte de ora 16,00. Acestia vor fi nevoiti sã stea acasã, ori sã gãseascã o rudã, sau o bonã, care sã stea cu copiii mãcar în urmãtoarele 10 zile. Închiderea scolilor începând cu data de 10 martie si pânã pe 21 aprilie, pe fondul înmultirii cazurilor de infectie cu coronavirus, este doar una din propunerile Grupului de suport tehnico-stiintific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României.  Grupul este condus de Raed Arafat, iar mãsura ar putea fi prelungitã dacã situatia nu se va stabiliza.
Diana Mitrache