Întreg sistemul energetic ar putea fi pus în pericol, sau chiar oprit, dacã va izbucni vreo epidemie. Asta spun acum cei care încearcã sã gãseascã solutii si sã simuleze situatia concretã. De ce? Pentru cã, la fiecare bolnav, trebuie gãsiti doi înlocuitori sãnãtosi, lucru absolut imposibil la criza de personal de la unitãtile miniere de la noi.
Institutia Prefectului judetului Hunedoara le-a cerut tuturor angajatorilor sã îsi creioneze un plan de reorganizare si sã simuleze concret care sunt mãsurile ce se impun în cazul izbucnirii unei epidemii. În fapt, pentru fiecare angajat ar trebui gãsiti doi înlocuitori, iar dacã vreunul se îmbolnãveste sã poatã lucra si de acasã, lucru imposibil în minele din Valea Jiului.
„În acest moment, Complexul Energetic Hunedoara are aproximativ 4.100 de angajati, în total. 1.000 sunt angajati la cele douã termocentrale si în jur de 700 la Deva, 300 la Paroseni, la cele douã termocentrale, diferenta fiind pe partea minierã”, a spus Cristian Rosu, administrator special la CEH, care a recunoscut cã planul de reorganizare le dã mari bãtãi de cap.
Nimeni nu poate garanta cã vor fi mineri care sã intre sub pãmânt, în abataje, si asta din cauza lipsei acute de personal. În acest moment, cei care lucreazã la reorganizarea activitãtii recunosc cã au si asa prea putini angajati si cã, dacã vreun miner sau energetician se îmbolnãveste, sunt sanse ca abatajele sã fie închise. La fel si în cazul termocentralelor.
În plus, si în judetul Hunedoara se vor aplica si mãsurile luate în ultimele ore de Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgentã referitoare la interzicerea adunãrilor publice cu un numãr mai mare de 1000 persoane, care se desfãsoarã fie într-o incintã, fie în aer liber, publice sau private.
Diana Mitrache