Dupã un an si jumãtate de când s-au prãbusit acoperisurile, casele de colonie din Aninoasa sunt acum în plin proces de reparatii.
Se lucreazã la acoperis si la structura de rezistentã si, cel putin 10 dintre clãdirile vechi de peste un secol nu vor mai fi în pericol de prãbusire.
Cu putin înainte de Crãciunul din anul 2018, acoperisul unui prim imobil din Colonia orasului Aninoasa ceda sub greutatea zãpezii si locatarii erau nevoiti sã plece. Strada Libertãtii a fost atunci în pericol, iar toti locatarii si-au luat mãsuri de precautie, de teama de a nu se prãbusi odatã cu casele vechi de peste 125 de ani. La mai bine de un an de atunci, constructorii au ajuns în sfârsit în teren si casele oamenilor sunt acum reabilitate.
„Am primit 70 de miliarde de lei vechi si am început lucrãrile în cele douã zone, unde avem clãdirile cele mai afectate. Avem 7 colonii ce au intrat în reparatii pe  strada Libertãtii si alte 3 în zona centralã. De anul trecut, de  când au picat, se stie cã sunt foarte degradate, vechimea lor fiind de 120 de ani si punea viata oamenilor în pericol”, a spus Ioan Sfia, viceprimarul orasului Aninoasa.
Toate casele sunt construite în preajma anului 1890 si sunt grav afectate din punct de vedere al structurii de rezistentã. Banii de acum, însã, ajung doar pentru cele ce nesitã reparatii urgente. „Cele mai afectate le reparãm acum. Lucrãrile vor trebui, însã continuate si la celelalte, dacã vom mai primi bani. Acum se fac lucrãri de consolidare, pentru a putea efectua lucrãri la acoperis în regim de  sigurantã. S-a constatat cã fundatiile sunt foarte afectate, nu sunt solide si va o problemã cu  consolidarea si rigidizarea lor, dar o vom rezolva”, mai spune viceprimarul Sfia.
Aninoasa are nu mai putin de 30 de colonii, constructii care au nevoie de consolidare, si care sunt acum locuite de oameni. Nu vor ajunge banii pentru toate, dar o treime vor fi reabilitate pânã la finele acestei primãveri.
Diana Mitrache