Zeci de angajati ai Complexului Energetic Hunedoara pleacã la pensie. Termocentrala Mintia se confruntã cu o situatie criticã. Personalul necesar care sã deserveascã unitãtile de lucru din cadrul termocentralei este la minim. Potrivit sindicalistilor de la Mintia, existã o prevedere care încurajeazã pensionarea.
”În legea pensiei este acum un fel de indexare, o formula care e favorabila celor care au conditii de pensionare, se obtine o pensie mai mare cu aproape 500 lei fata de anul trecut. Prevederea a încurajat iesirile într-un ritm mai mare. Pe noi ne-a prins cu personalul la limitã, iar aceste pensionari practic ne duce în zona în care ne apropiem de oprire. Exemplu. Pentru grupul 3, cel modernizat avem 4 operatori la un cazan. La primul concediu medical vom opri grupul. De libere sau concedii de odihna nu mai vorbim. Au restante de anul trecut. La sectia electricã trebuie sa participe obligatoriu doi electricieni la o manevrã conform PE. Noi avem situatii când trimitem doar unul. El e practic carne de tun în orice moment. Dacã moare unul, el va fi si vinovatul de serviciu pentru ca a fãcut manevra singur”, spune Cristian Istoc, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.
În ultima lunã, 14 angajati ai termocentralei Mintia au iesit la pensie, iar în ultimele trei luni numãrul celor care au plecat a fost de 40.
În cazul unor angajãri, formarea personalului se face pe o perioadã lungã de timp. ”Problema mare o prezintã perioada de pregãtire. Dacã vorbim de un operator în Camera de comanda, acesta se pregãteste în minim patru ani. Deci de atunci trebuiau sa ia masuri. Este doar un exemplu”, mai spune sursa citatã.
Cosmin BACIU