Recent, antrenorul Ionut Stelescu a împlinit, pe 28 februarie, vârsta de 47 de ani. Prilej cu care, în exclusivitate, a acordat cotidianului nostru un interviu.
Reporter: Ionut Stelescu, în primul rând ”La Multi Ani”! Si începem direct: cum îti împarti activitatea între liga I, respectiv Medias si Petrosani?
Ionut Stelescu: Mã bucur cã sunt abordat de presa din Valea Jiului! Este, într-adevãr, o muncã dificilã si grea, iatã, dupã Pandurii Tg. Jiu si Astra Giurgiu, Gaz Metan Medias este a treia echipã cu care intru în play-off.
Reporter: Ai ceva echipe în palmares…
I. Stelescu: Da, la nivelul ligii I, am activat si la FCM Tg. Mures, ”Poli” Timisoara si chiar Jiul Petrosani, în prima ligã, cu antrenorii Florin Marin si apoi Aurel Sunda, iatã, au trecut peste zece ani de profesie la acest nivel. Sã nu uitãm, în 2018, am reusit Supercupa României în scurtul mandat la CFR Cluj!
Reporter: Hai sã mai lãmurim o problemã: ce e cu aceastã nebuloasã, Universitatea Petrosani?
I. Stelescu: Ca si cadru didactic, eu sunt la Universitate de luni pânã miercuri, conform cerintelor de catedrã. Reusesc sã îmi împart activitatea. În ceea ce priveste echipa de fotbal, este o perioadã, într-adevãr dificilã. Am trecut printr-un proces de reorganizare. Am renuntat la liga a IV-a, deoarece studentii veneau mult dupã 1 septembrie si noi trebuia mereu sã ne amânãm 3-4 etape. Practic, participarea în liga a V-a o folosim ca antrenament pentru Camp. National Universitar, acesta fiind obiectivul principal. E drept, în 2014 am jucat si noi un baraj de promovare, dar erau alte momente, cu multi studenti sportivi acum avem alte prioritãti, respectiv Campionate Universitare, unde si anul trecut am obtinut locul 3.
Reporter: Existã, totusi, o perspectivã de viitor, de a implementa echipa în Clubul Sportiv Stiinta?
I. Stelescu: Echipa de fotbal are un istoric, Stiinta împlinind în acest an 60 de ani. O echipã cu performante bune în anii 60-80. Ar fi normal ca si actuala echipã de fotbal sã treacã sub egida ”Stiinta”, noi reusind cu actuala ”Universitatea” sã reînnodãm firul fotbalistic din 1999 încoace.
Reporter: Revenim la activitatea ta de performantã actualã. Cum e cu liga I?
I. Stelescu: Am trecut prin momente grele, cu insolventã si faliment pentru Gaz Metan Medias, dar am reusit sã depãsim momentul. Edi Iordãnescu a reusit sã capaciteze echipa, staff-ul si cu o dorintã extraordinarã am reusit sã intrãm în play-off. Din 26 de etape, 24 am fost mereu în zona play-off-ului.
Reporter: Cum rezistã de 8 ani, cuplul Edi Iordãnescu – Ionut Stelescu?
I. Stelescu: Am lucrat mereu bine, am pornit de la Divizia ”C”, la Fortuna Brazi, am mers din treaptã în treaptã. Si am reusit pânã în cupele europene, am fost pe locul 3 în campionatul Bulgariei, cu T.S.K.A Sofia.
Reporter: Despre Jiul Petrosani?
I. Stelescu: Da, este pãcat cã s-a ajuns aici, cu o echipã cu 100 de ani de istorie. Jiul poate redeveni un brand. Este lucrul clamat de ani de zile de multi oameni de fotbal. Pânã nu se va realiza o coagulare a tuturor fortelor de decizie nu se mai ajunge la un nivel înalt. Se poate face o strategie pe termen lung, creeindu-se la nivel de Valea Jiului o academie, se poate crea o echipã pentru liga a III-a. Cluburile private pot tine jucãtorii pânã pe la 14 ani, apoi trebuie echipe de juniori A sau B la nivel national. Este singura modalitate de a reveni la o normalitate, acesti juniori putând fi folositi si de echipele din celelalte orase. Altfel, vom avea în continuare o depopulare masivã în ceea ce priveste sportul Vãii Jiului.