Malurile Jiului, atât cel de est, cât si cel de vest, trebuie consolidate. Si la fel sunt necesare investitii la barajul de la Valea de Pesti, iar pentru asta au fost adunati, la aceeasi masã si ONG-istii de mediu si autoritãtile locale si cele judetene. Cu totii au ceva de zis, iar studiile ce vor fi întocmite trebuie sã tinã cont de fiecare aspect.
Malurile Jiului sunt pe alocuri degradate. Nu sunt parapeti de sprijin în fiecare loc, iar la inundatii pot apãrea probleme grave. Tocmai de aceea, este nevoie de investitii, unele care sã tinã cont de necesitãti. Responsabilii de la Apele Române vin si ne spun acum ce se poate face si asta, pentru cã si barajul de la Valea de Pesti are nevoie de reparatii.  „Obiectivul nostru numãrul 1 este barajul de la Valea de Pesti, respectiv, punerea sa în sigurantã dar si mai departe, în aval de baraj se au în vedere o serie de lucrãri, pentru apãrarea împotriva inundatiilor si, implicit, pentru apãrarea locuitorilor si a localitãtilor din Valea Jiului”, a spus Sorin Corici, seful Sistemului Hidrotehnic Ape Jiu.
Cei de la Apele Române spun cã vor fi înlocuite vanele  la baraj, ori de înlocuire a membranei cu una din PVC,  lucrãri ce sunt absolut necesare, deoarece nu s-au mai fãcut de 50 de ani.
„Avem în vedere reabilitarea barajului, cu schimbarea functiunii, care va fi si una de atenuare a viiturilor, dar si amenajarea cursurilor de apã între localitãti.  Încercãm sã promovãm acest proiect pe fonduri nerambursabile, respectiv pe POIM”, a adãugat si Gabriel Muller, director tehnic de investitii Administratia Bazinalã Apelor Jiu – Craiova.
La întâlnire au venit si ONG-uri, care au aflat cã nu vor fi doar lucrãri de reparatii, ci si unele de împãdurire a zonelor, ori de plantare a copacilor, pentru sustinerea malurilor, iar cei de la Parcul National Defileul Jiului au tinut sã stie exact cât de puternic va fi impactul asupra mediului.
„Scopul final este acela de a sti ce se realizeazã si care va fi legãtura cu Parcul National Defileul Jiului. Vrem sã stim  dacã s-au identificat aspecte negative care ar putea  influenta speciile din habitatul de pe defileu. Suntem în discutii si se pare cã, la o primã vedere, sunt lucrãri necesare. Noi vom avansa si un punct de vedere, dupã ce vedem documentatia si, la final, vom vedea care este efectul final”, a precizat si Marin Serban, director Parcul National Defileul Jiului.
Barajul de la Valea de Pesti are nevoie de o cãmasã asfalticã nouã si pentru asta ar fi nevoie de 10, sau chiar 15 milioane de euro. Sunt bani pe care Apele Române i-ar putea atrage din fondurile europene, însã, pânã la scrierea proiectelor, toti factorii implicati au fost chemati sã îsi sustinã punctul de vedere.
Diana Mitrache