Oficial, accesul în Spitalul de Urgentã de la Petrosani este interzis apartinãtorilor si bolnavii pot lua legãtura, sub anumite restrictii, cu cei de acasã, însã, în mod neoficial, pacientii sunt liberi sã iasã.
Si chiar asta fac, pentru cã noi am gãsit oameni în pijamale la cumpãrãturi, cu papucii si halatele din spital si asta, în conditiile în care toatã lumea s-a isterizat de teama coronavirusului.
Medicii, însã, spun cã au fãcut tot posibilul sã restrictioneze contactul între pacienti si oamenii din exterior. „Începând de luni, de la ora 13,00, în Spitalul de Urgentã Petrosani s-a restrictionat accesul apartinãtorilor la pacientii internati. Asta înseamnã cã apartinãtorii nu mai au acces  direct la pacienti. Ei, practic, nu au acces în spital. Existã acces liber la Policlinicã si la Unitatea de Primiri Urgente”, a spus dr Alin Vasilescu, manager Spitalul de Urgentã din Petrosani.
Pacientii, însã, nu tin cont de asta si tot mai multi ies la magazinele din zonã, în halate si papuci.

Pe de altã parte, panica a generat o serie de anormalitãti si acum, o mascã medicalã costã de câteva ori mai mult, chiar si în sistemul de licitatii.
„Încercãm sã rezolvãm aprovizionarea cu mãsti si combinezoane speciale pentru necesare în tratarea suspectilor de coronavirus, dacã va fi cazul. De ce spun cã încercãm sã facem rost de ele, pentru cã, la ora actualã existã o scãdere a accesibilitãtii la aceste produse, din cauza cantitãtilor insuficiente la nivelul depozitelor. Si este o tendintã, nu stiu dacã fireascã, de a creste exponential, pretul la mãsti, care în ianuarie le achizitionam la 7 bani si acum le putem lua doar la un leu si 95 de bani, la modul oficial pe SEAP”, a precizat dr Alin Vasilescu, manager Spitalul de Urgentã din Petrosani.
Nu este vorba despre pandemie, spun medicii, care ne linistesc si nici nu se pune problema vreunei carantine, în lipsa cazurilor confirmate de boalã. Dar medicii spun totusi cã sunt ceva mai multi pacienti ce se prezintã pentru consultatii. „Existã un numãr de cazuri de pacienti cu gripã si suspecti de gripã, dar, în functie de analizele medicale, sunt îndrumati spre unitatea de la Vulcan, unde este sectia de infectioase. Si da, vorbim de ceva mai multe cazuri”, a conchis medicul Alin Vasilescu.
Prefectura judetului Hunedoara a emis comunicate de presã, prin care cere populatiei sã îsi ia doar mãsurile necesare de prevenire a îmbolnãvirii, fãcând astfel apel la calm.
Diana Mitrache