Consiliul Judetean Hunedoara a transmis, la finele sãptãmânii trecute, scrisoarea oficialã de intentie privind achizitionarea activelor care formeazã Mina Petrila.
Asta dupã ce Ministerul Culturii a anuntat cã cedeazã dreptul de preemtiune pentru aceste imobile cuprinse în Lista monumentelor istorice. Si, mai mult, administratia localã de la Petrila a  aprobat un act prin care aceste clãdiri pot sã fie cumpãrate de cãtre cei de la Consiliul Judetean Hunedoara.
„Noi deja am dat o hotãrâre de consiliu local pentru neexercitarea dreptului de preemptiune, vis a vis de activele de la Mina Petrila si am transferat cãtre CJH, pentru cã discutia este ca cei de acolo sã cumpere activele si amplasamentul minei Petrila”, a spus Vasilicã Jurca, primarul orasului Petrila.
Printr-un comunicat remis presei, CJH sustine ”intentia de a prelua sau a cumpãra imobilele ce formeazã fosta Minã Petrila (…), compuse din teren în suprafatã de 163.855 mp si constructii cu suprafatã totalã desfãsuratã de 14.438 mp”, se aratã în adresa oficialã semnatã de responsabilii din Consiliul Judetean Hunedoara. Acolo, primarul din Petrila spune si cã va putea sã mute primãria.  „A fost acea ideea a noastrã sã ducem acolo primãria, în sediul  administrativ al minei, dupã ce le va cumpãra Consiliul Judetean. Vom vedea sub ce formã  poate primi primãria acea clãdire, dupã care vrem sã accesãm un proiect  de finantare, ca sã o reabilitãm cu fonduri europene, sã o  amenajãm, o dotãm si apoi mutãm acolo  sediul”, a mai adãugat primarul Jurca.
Mina Petrila a scos ultimul vagonet de cãrbune la 30 octombrie 2015, Amplasamentul nu va mai servi niciodatã ca exploatare de huilã, iar edilii sperã sã redreseze zona, prin evenimente culturale.
Diana Mitrache