Nu mai putin de 1812  de cazuri de infectii acute respiratorii au fost înregistrate pe teritoriul judetului Hunedoara în sãptãmâna 10 – 17 februarie, din care pneumonii 413 de cazuri, au fost internate un numãr de 203 cazuri din care 48 persoane suspecte de gripã (din acestea au fost confirmate cu teste rapide 19 cazuri).
Potrivit specialistilor DSP Hunedoara, pânã la aceastã orã situatia bolnavilor de gripã este total judet de la începutul anului 40 persoane din care în ultima sãptãmânã 19 cazuri confirmate cu teste rapide: 2 cazuri raportate de Spitalul Judetean de Urgentã Deva ; 14 persoane Spital Municipal Hunedoara; 3 Spitalul Municipal Vulcan;  persoanele nu prezintã probleme.
Un numãr de 31840 persoane au fost vaccinate cu vaccin gripal tetravalent sezonier (în sezonul rece  2019-2020 judetului Hunedoara i s-au repartizat 31230 doze de vaccin gripal tetravalent sezonier) – fata de sezonul rece 2018-2019 când au fost utilizate toate cele 26540 doze de vaccin gripal trivalent sezonier care au fost repartizate judetului Hunedoara .
În data data de 07 februarie s-au primit  695 doze de vaccin gripal sezonier ( MS a asigurat o suplimentare de 35.000 de doze pentru întreaga tarã); care au fost ridicate de cãtre medicii de familie, în functie de solicitãrile pacientilor înscrisi pe listele acestora.
În zilele cu temperaturi scãzute, Ministerul Sãnãtãtii si DSP Hunedoara recomandã populatiei sã asculte sfatul medicilor, sã evite deplasãrile în spatii deschise si expunerea prelungitã la frig, sã respecte regulile de igienã pentru evitarea îmbolnãvirilor prin viroze respiratorii si sã consume alimente bogate în proteine, fructe si legume.
În sezonul rece circulatia bolilor acute respiratorii reprezintã principala cauzã de îmbolnãvire în rândul populatiei. În fiecare an gripa afecteazã între 5% si 15% din populatie. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experientã usoarã sau neplãcutã, dar pentru unii poate duce la complicatii sau deces, în special pentru  persoanele din grupele la  risc.
O persoanã bolnavã care se izoleazã la domiciliu  se poate însãnãtosi dupã 7 zile, dacã nu are alte afectiuni, chiar dacã face o formã severã de boalã. Dar, dacã aceastã persoanã bolnavã continuã sã meargã la serviciu, cu sigurantã îi va infecta si pe cei din jur si e posibil ca unii dintre acestia sã facã forme severe de boalã sau chiar letale