Majorarea cotizatiei cãtre SMURD de la 3, la 10 lei a dus la discutii în Consiliul Local Petrosani. Consilierii îi acuzã pe cei de la Salvital de faptul cã nu sunt transparenti în ceea ce priveste activitatea asociatiei.
Sustinerea financiarã a Asociatiei Salvital, în subordinea cãreia îsi desfãsoarã activitatea paramedicii SMURD din judetul Hunedoara, a iscat noi discutii în rândul consilierilor. Existã un proiect de lege prin care asociatiile de acest gen din 5 judete sã fie trecute în subordinea ISU, însã Presedintele Klaus Iohannis a trimis legea spre reexaminare.
”Nu stiu dacã ati vãzut finalul adresei pe care au fãcut-o cei de la Salvital care în ultima frazã spun urmãtoarele:,,estimãm cã în anul 2020 este necesarã o sustinere financiarã de 10 lei/locuitor începând cu data de 1 martie 2020” Nouã acum ne cer o sumã cu care ar acoperi tot anul cu 3 lei si de la 3 lei la 10 lei de la 1 martie. Ce mi se pare necinstit din partea lor este faptul cã nu anexeazã nici unul dintre ei o situatie cum se cheltuie acesti bani, care este structura lor. Mai degrabã suprastructura lor, pentru cã sunt aici si persoane care salveazã vieti dar noi aici se pare cã salvãm posturi de conducere. Dl. Mãrginean sã nu rãmânã fãrã colegi ne cere în fiecare an. As vrea sã mai întreb câti mai sunt din Valea Jiului care cotizeazã”, a spus Mihai Barbu, consilier local ALDE.
Primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi, a explicat importanta functionãrii acestui serviciu la Petrosani. ”Fiecare poate vota cum doreste, a mai fost aceastã discutie legatã de Salvital, pãrerea mea este cã pânã acest act nu va intra în vigoare noi avem datoria de a rãmâne membri si de a plãti aceastã cotizatie indiferent cã sunt anumite suspiciuni legate de anumite functii. Ceea ce face Smurd-ul si Salvitalul sub aceastã formã, în cinci judete mai existã aceastã formã, si nu cred cã populatia din Petrosani poate fi privatã de acest serviciu, sub aceastã formã. Noi aprobãm aceastã cotizatie, dacã legea trece luna viitoare, cu atât mai mult nu mai avem nici o obligatie”,  a explicat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Cotizatia se plãteste lunar, iar practic municipalitatea de la Petrosani plãteste cei 9 paramedici care deservesc zona. Paramedicii din cadrul SAlvital ar trebui sã fie preluati de ISU, însã legea privind aprobarea Programului-pilor de preluare a personalului angajat cu pregãtire paramedicalã din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului-ajutor calificat, aflate în finantarea autoritãtilor administratiei publice locale face obiectul unei cereri de reexaminare formulatã de cãtre Presedintele României. 3 lei/an/locuitor este valoarea contributiei municipiului Petrosani. Municipiul Petrosani a aderat la Salvital în anul 2005.
Cosmin BACIU