Bugetul votat la finele sãptãmânii trecute la Petrosani a inclus si o sumã mai mare, fatã de cea de anul trecut, pentru suplimentarea cheltuielilor pe care italienii nu le mai pot sustine la Pollicino.
Centrul de zi adunã zilnic copiii cu dizabilitãti din toatã Valea Jiului, iar aici beneficiazã de terapii corespunzãtoare, însã, criza din Italia a fãcut ca principalii sponsori din peninsulã sã nu mai poatã sustine activitatea. Banii alocati acum ajung la suma de 316.000 de lei, în comparatie cu doar 126.000 cât au fost alocati în 2019 de la Petrosani , dar acestia ajung pânã la varã.
„De data aceasta am alocat o sumã mai mare decât anul trecut, pentru cã sunt niste probleme cu finantarea Casei Pollicino, de cãtre partenerii nostri din Italia si luãm în calcul foarte serios ca, în a doua jumãtate a anului, sã mãrim sumele, asa încât activitatea de la Pollicino sã nu aibã de suferit”, a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Zeci de copii vin de 12 ani la Pollicino. Sunt copii cu probleme de sãnãtate, sindromul Down, ori autism, sau care provin din familii sãrace, însã, totul s-ar putea termina pentru ei în acest an, dacã nu se implicã toti primarii. Asta, pentru cã cei de la Petrosani sunt singurii care sustin activitatea de acolo, iar din varã, italienii se retrag total.
Tiberiu Iacob Ridzi spune cã mizeazã si pe ajutorul celorlalti edili. „Pentru cã acolo sunt copii si din celelalte orase ale Vãii Jiului, si celelalte orase vor trebui sã vinã cu un aport la sustinerea acestor cheltuieli”, mai spune primarul de la Petrosani.
Ca sã supravietuiascã, acest centru de zi cheltuieste aproximativ 100.000 de euro pe an, iar aceastã sumã nu va mai putea fi sustinutã doar de italieni. Se cautã o solutie ca, de anul viitor, poate si administratiile locale sã vinã sã sprijine acest proiect care cuprinde copii din toate orasele Vãii Jiului. Cassa Pollicino are specialisti în chinetoterapie, educatori, psihologi si chiar si bucãtari, iar toate aceste activitãti trebuie sustinute financiar. Nu va fi usor fãrã sprijin si asta o stiu cu totii, iar singurii care ar pierde enorm sunt copiii de aici, multi cu Sindrom Down, autism, ori care provin din familii sãrace.
Diana Mitrache