Consilierii de al Petrosani, membri ai comisiei care a cãutat sã identifice problemele din statiunea de munte Parâng, au anuntat, ca pe o mare realizarea, dupã 30 de ani, alocarea banilor pentru studiul de fezabilitate pentru introducerea apei în zona turisticã.
Si asta, în timp ce statiunea se vrea una de interes national si toatã lumea cautã solutii de ani de zile sã aibã apã potabilã. „Putem spune cã este un moment istoric pentru ceea ce înseamnã tursimul în Parâng. Dupã 30 de ani, azi, bugetul primãriei Petrosani are bugetat studiul de fezabilitate pentru apã potabilã si infrastructura de canalizare pentru statiunea Parâng. Ar merita si niste stropi de sampanie”, a spus Viorel Pascu, consilier local PSD, presedintele Comisiei pentru Parâng.
O singurã sursã este abilitatã pentru consum în statiune si ea alimenteazã câteva cabane din zona de sus a statiunii. În rest, captãrile de izvoare nu au girul celor care trebuie, iar responsabilii de la Apa Serv explicã situatia din teren. „Existã un izvor corespunzãtor cu autorizatie a celor de la Gospodãrirea apelor la ANEFS (n.r. constructia aferentã celor de la Academia Nationalã de Educatie Fizicã si Sport) . Ei au infrastructura necesarã, pentru cã, în anii 70, când s-a construit cabana, au pornit cu dreptul si întâi au cãutat sursa de apã. Existã mãsurãtori din 1973, care aratã ce cantitate din izvor urma sã fie captat. Nu se capteazã un izvor asa oricum, se face studii hidro-geologice si noi am fãcut la fel si în Pasul Vâlcan. Sursa, însã, este autorizatã doar pentru Scoala Sportivã si ANEFS. Celelalte cabane au surse indepedente mai mcii. Nu este apã suficientã si facem demersuri si pentru zona de mai jos. Eu deja am fost la un izvor si urmeazã ca sã mai vedem o sursã de apã, unde se alimenteazã televiziune si luãm în calcul orice variantã”, spune Florin Donisã, directorul tehnic al SC Apa Serv Valea Jiului.
Sunt luate în calcul, de cãtre comisia pentru Parâng mixtã, formatã din specialisti de la ape, consilieri locali, specialisti ai primãriei si cabanieri, douã variante. Prima ar urma sã ducã apa din Petrosani, printr-un sistem de aductiune costisitor în munte, iar a doua variantã vizeazã folosirea surselor existente în munte si potabilizarea lor. „În Petrosani existã destulã apã, pentru cã retelele au fost dimensionate pentru o industrie în crestere si lucrrul acesta nu s-a mai întâmplat în timp, din pãcate, iar infrastructura existã cât sã dãm apã la 10 statiuni, din Petrosani, dacã ar fi necesar. Putem sã dãm apã si de jos, dar vrem sã vedem dacã nu putem capta de acolo. Sunt costuri mai mari fatã de Straja, doar diferenta de nivel, fatã de Straja fiind mai mare, dar problema încercãm sã o rezolvãm cumva”, mai spune Florin Donisã. Statiunea Parâng nu are, asa cum se întâmplã la Strajã, ori în pasul Vâlcan, apã potabilã. Sunt doar izvoare captate si cabanierii au cerut în repetate rânduri sã li se ofere o variantã optimã.
Diana Mitrache