Cadre didactice din mai multe scoli europene sunt acum la Petrosani în cadrul unui proiect, iar principalul scop este, asa cum se întâmplã la fiecare proiect Erasmus, schimbul de experiente.
Au venit cu mascote, au adus idei noi si fiecare profesor a cãutat sã explice care sunt metodele cu care reusesc sã încurajeze tinerii sã citeascã si, mai ales, sã înteleagã ceea ce citesc. Simpozionul „Consilierea si orientarea elevilor în context european”, parteneri de la noi fiind Scoala Gimnazialã nr 2 si Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida.
„Suntem la editia  a XI-a. Vorbim despre Simpozionul International Consilierea Elevilor în context European. Am câstigat un proiect Erasmus, iar una dintre activitãtile acestui proiect este acest simpozion. Noi am considerat cã este foarte bine sã avem un schimb de experiente cu profesorii din cele 5 tãri care sunt, în aceastã sãptãmânã, la noi în scoalã”, a spus Camelia Paraschiv, director Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida Petrosani.
De la începutul acestei sãptãmâni, profesorii din Europa se aflã la noi si au participat la cursuri, iar scopul principal a fost acela de a determina copiii sã citeascã.
„Se numeste Reading is fun si titlul spune tot. Noi vrem sã încurajãm copiii, mai ales pe cei din ciclul primar, pentru cã ei sunt grupul tintã, sã citeascã, sã înteleagã ceea ce citesc si avem aici ca oaspeti colegii din 6 scoli din 5 tãri, douã scoli fiind  din  Franta si câte una din Suedia, Bulgaria, Belgia si România. Ne dorim ca schimbul acesta sã fie unul benefic si toti vom învãta ceva din el”, a adãugat si Mihaela Marita, coordonatoarea proiectului.
La lucrãrile simpozionului au luat parte si cadre didactice din învãtãmântul preuniversitar si liceal de la noi, iar întâlnirile de acest fel vin sã aducã în actualitate noi metode prin care predarea-învãtarea, dar si petrecerea timpul liber, pot fi fãcute pe placul copiilor.
Diana Mitrache