Corespondentul de rãzboi Ilie Pintea, cel care este vocea de la Radio România Actualitãti a judetului Hunedoara, a dus chipurile rãzboiului, din teatrul din Afganistan, la NATO.
Evenimentul a avut loc miercuri la sediul central de la Bruxelles, iar fotografiile cu oamenii pe care reporterul de rãzboi i-a gãsit în acea tarã de praf si piatrã, mãcinatã de rãzboi, au fost vizionate la reuniunea Consililui de ministri ai apãrãrii din tãrile membre NATO. Este modul în care Ilie a tinut sã îsi încheie periplul de la Los Angeles, la Bruxelles, acolo unde, spune el, sunt cei care stiu exact de ce fiecare tarã are în Afganistan militari.
„Cu fotografiile, pe care le-am fãcut de-a lungul timpului în teatrul de operatii, am realizat mai multe expozitii, cea mai recentã, intitulatã Chipuri ale rãzboiului, fiind vernisatã în 2017, de Ziua Nationalã a României, chiar în bazã militarã de pe aeroportul Kandahar. Organizatã sub egida Ministerului Apãrãrii Nationale si a Radio România, aceasta a fost prima expozitie vernisatã pânã acum într-o bazã militarã din Afganistan, si este dedicatã memoriei sublocotenentului post mortem Mãdãlin Stoica, pe care l-am însotit în misiunile de patrulare si care a cãzut în apropiere de Kandahar. Un an mai târziu, aceastã expozitie a fost prezentatã la Consulatul General al României de la Los Angeles, si anul trecut la Institutul Cultural Român din Bucuresti. Toatã aceastã cãlãtorie, începutã în Afganistan, locul unui rãzboi de duratã în care si tara noastrã are partea ei de jertfã si de glorie, nu s-a putut încheia mai bine decât aici, la Cartierul General al NATO, si acesta e felul meu de a da înapoi mãcar în acest mod ceva din camaraderia si cãldura pe care le-am primit de la militarii pe care i-am cunoscut în teatrul de operatii, fie ei români sau din tãrile aliate”, a spus Ilie Pintea, la vernisajul de la Bruxelles.
Ilie a plecat acolo ca sã demonstreze tuturor care este rolul armatei române în acest rãzboi si vrea ca, prin ceea ce a surprins acolo, sã arate lumii fetele nu tocmai lipsite de optimism ale celor ce trãiesc pe viu acest rãzboi. A dedicat totului unui prieten, cu care a fost în ultima lui misiune în Afganistan, dar care, la urmãtoarea iesire din baza militarã si-a pierdut viata.
„Fiindu-i dedicatã unui militar cãzut la datorie, cred cã aceastã expozitie ilustreazã cel mai bine faptul cã acest parteneriat nu este doar un concept abstract, ori o colectie de documente, ci este despre oameni, care luptã si mor împreunã, cu aceeasi misiune: aceea de a aduce pacea. Spunem, prin onorarea unui camarad, cã we are NATO, si cred cã fotografiile mele ilustreazã acest concept si realizeazã, în plus, o paralelã între douã lumi ce par atât de diferite, dar care coexistã si învatã sã se înteleagã. Recunostinta mea se îndreaptã spre militarii români care au luptat si luptã si acum în Afganistan si spre cei care au fãcut posibilã aceastã expozitie: staful Delegatiei Permanente a României la NATO, Ministerul Apãrãrii Nationale si colegii mei de la Radio România Actualitãti”, a conchis Ilie Pintea.
Expozitia reuneste 27 de fotografii, ce au fost expuse la Cartierul Genereal al NATO de la Bruxelles, evenimentul fiind organizat de Delegatia Permanentã a României, cu sprijinul Secretariatului International al NATO, la vernisaj fiind invitati sã ia parte membri ai delegatiilor statelor aliate si partenere, reprezentantelor militare la NATO HQ,
precum si reprezentanti ai Secretariatului International si Secretariatului Militar International.
Diana Mitrache